Controllers gebruiken in RetroPie

RetroPie is een project speciaal voor een Raspberry Pi. Een Raspberry Pi 2 is uiteraard een stuk krachtiger dan de vorige modellen. Maar qua werking en controls is er amper verschil.

Je kunt steeds een (mini) keyboard gebruiken om je RPi te bedienen, maar een gamecontroller is toch een stuk handiger.

RetroPie is dus een besturingssysteem voor de RPi2, net zoals je bvb. Windows zou hebben voor een PC. EmulationStation is het menu dat we te zien krijgen eenmaal RetroPie volledig is opgestart.

Het is belangrijk om in te zien dat je controller wordt gebruikt om het menu van EmulationStation te bedienen én om te gebruiken tijdens het spelen van games. Dat betekent dat je controller ook meer dan één keer moet worden geconfigureerd.

 

Gamecontroller gebruiken in Emulationstation

Het makkelijkste zijn de instellingen om het menu van EmulationStation zelf in te stellen. De eerste keer dat je RetroPie opstart wanneer een controller is aangesloten op een usb-poort, dan zal EmulationStation deze onmiddellijk herkennen. Blijf drukken op een willekeurige knop en je wordt dan meteen doorgestuurd naar het instellen van de knoppen.

RETROpie-gamepad

Het volgende wat je moet doen is gewoon drukken op de knoppen die EmulationStation je vraagt te configureren. Er zullen wellicht ook knoppen zijn die je niet hebt op je controller. Dan moet je gewoon een willekeurige knop ingedrukt houden en Emulationstation gaat gewoon verder met de volgende knop.

RETROpie-gamepad-001

Als je erin geslaagd bent de configuratie van de controller naar de euh… knoppen te helpen dat kun je onderstaande procedure volgen om op nieuw te beginnen.

  • Start je RPi op zonder controller, maar mét keyboard
  • Druk F4 om de commandoprompt te zien
  • Tik het commando
rm /home/pi/.emulationstation/es_input.cfg
  • Nu zijn de instellingen verwijderd, sluit je usb controller opnieuw aan
  • Tik nu het commando
sudo reboot

Bij het herstarten zou Emulationstation opnieuw naar je controller moeten vragen zodat je deze weer kan instellen.

RetroArch controller configureren

Nu wordt het allemaal een stukje ingewikkelder. Je controller kan nu het menu van EmulationStation wel bedienen, maar dat wil niet zeggen dat je controller ook is ingesteld wanneer we een emulator opstarten. Erger nog : voor elke emulator moet onze controller worden ingesteld.

Gelukkig zijn er de libretro-emulators. Deze verzameling van emulators kunnen de meeste systemen emuleren. En het goede nieuws is dat ze allemaal hetzelfde bestand gebruiken wat de controls betreft. Je hoeft ze dus maar 1 keer in te geven.

De controls worden dus bewaard in een apart bestand dat gemeenschappelijk door de libretro-emulators wordt gebruikt. Dit systeem wordt RetroArch genoemd.

Het instellen van de RetroArch controller doe je door in het hoofdmenu van EmulationStation te kiezen voor RetroPie > Configure RetroArch Joystick/Keyboard. Je hoeft gewoon maar de instructies te volgen. Op het einde moet je bevestigen door op OK te drukken en daarna zijn de instellingen opgeslagen.

snescontroller-usb

Als er om knoppen wordt gevraagd die jij niet op je controller hebt (bijvoorbeeld R3 en L3) dan kun je gewoon een willekeurige toets ingedrukt houden. Deze worden dan overgeslagen.

Wanneer je klaar bent zal je configuratie opgeslagen worden in het bestand /opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg .

Dit bestand is dus de basis! Alle libretro-emulators zullen op zoek gaan naar dit bestand en op die manier de controls voor je spel bepalen.

 

 

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *