De goedkoopste HTPC : De Raspberry Pi 2

Een HTPC bouwen is een zeer leerrijk project en het resultaat is een complete multimedia-ervaring. Er zijn uiteraard verschillende wegen die we kunnen bewandelen. Naargelang ons budget en onze eisen kiezen we dan het juiste systeem.

Wie zijn eerste stapjes neemt in de wereld van HTPC’s is vaak niet happig om een grote som geld aan zijn eerste HTPC te spenderen. En dat hoeft ook helemaal niet. Een goedkope HTPC kan perfect met een Raspberry Pi 2 Model B.

Wie nieuw is met het fenomeen Raspberry Pi kan eerst de post Raspberry Pi 2 : wat je moet weten lezen.

rasberry-pi-2-behuizing

Waarom een RPi2 als media center PC?

Er zijn veel redenen waarom we kiezen voor een RPi2 als HTPC. Vooreerst de prijs : een RPi2 kost je minder dan 50€. Het is haast niet te geloven, maar een moederbordje ter grootte van je handpalm kan video afspelen in Full HD (1080p).

Als besturingssysteem zijn er heel interessant mogelijkheden als je je PRi2 wil inzetten als HTPC. OpenELEC en OSMC zijn twee systemen die (mits een beetje aanpassen) je een complete multimedia-ervaring zullen geven voor het beluisteren van muziek en radio, het bekijken van films en series,…

Bovendien is een RPi2 heel veelzijdig. Als je je media center Raspberry niet meer wil gebruiken, kun je je moederbordje nog steeds gebruiken voor andere doeleinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een retro gaming console?

Wat zijn de bijkomende kosten?

Een RPi2 alleen zal niet volstaan om er een complete HTPC van te maken. Hieronder ons winkellijstje :

  • een RPi2 moederbordje : 50€
  • een stroomadapter : 10€
  • een behuizing : 10€
  • een 8GB micro SD-kaartje : 6€

Optioneel kun je ook nog gaan voor enkele extra’s. Niet per se nodig, wel handig.

Wat een HTPC pas áf maakt is een klein en compact toetsenbord. Er zijn speciale toetsenborden te verkrijgen die dienen om een smart TV of een media center te bedienen. Vaak hebben deze ook de functie van een muis of een touchpad ingebouwd. Een voorbeeld is de Trust Adura. Dit keyboard kan makkelijk samenwerken met de Raspberry Pi.

TRUST-adura

Je kunt er ook voor kiezen om je RPi2 draadloos te verbinden met het internet. Daarvoor heb je dus een USB WiFi dongle nodig. De Raspberry Pi Foundation, dat zijn de makers van de RPi2, hebben er zelf ook eentje die uiteraard uitstekend samenwerkt met je Raspberry. Prijs van deze dongle is rond de 20€.

wipi-raspberri-pi

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *