De voor-en nadelen van een mini-pc

intel-nuc-voordelen

Wie een nieuwe computer nodig heeft en een vaste pc verkiest boven een laptop of tablet, die begint z’n zoektocht vaak op het internet. Maar dikwijls is het resultaat vaak niet 100% wat je vaak wil. De processor is veel te licht of net veel te zwaar. Het besturingssysteem is niet wat je wil. Er is te weinig werkgeheugen… Er scheelt altijd wel iets. Dan kun je kiezen om zelf je pc te bouwen en alle onderdelen zelf te kopen en te monteren. Het is bovendien leerrijk en de jacht is al evenleuk als de vangst.

Wie niet meteen een pc van de grond af wil bouwen, vindt wellicht wel z’n gading in een mini-pc. Zo een mini-pc is vaak een zogenaamde ‘barebone’. Bij een barebone ontbreken doelbewust bepaalde onderdelen. Het is de bedoeling dat de koper deze onderdelen zelf koopt en ook zelf monteert. Dit doe je dan naargelang de eisen die jij stelt aan je nieuwe computer. Zo zullen het besturingssysteem, de harde schijf en het werkgeheugen nog apart moeten aangekocht worden.

Een barebone mini-pc heeft zowel voor- als nadelen. En wat voor de één een voordeel is, is misschien voor een ander net een nadeel. Even een opsomming.

Voordelen van een mini-pc :

1. Klein formaat

Gigabyte heeft nog de meest passende benaming voor een mini-pc : een Brix. En zo is het ook : een mini-pc heeft amper de grootte van een baksteen. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor een bureau waar de vrije plaats beperkt is. Wie bvb. een mediacenter wil bouwen heeft dan een mooi glimmend kastje staan dat amper te zien is naast z’n flatscreen.

2. Bevestigingsmogelijkheden

Een mini-pc wordt vaak geleverd wordt vaak geleverd met een VESA bevestigingsbeugel. Op deze manier kan de mini-pc onzichtbaar worden bevestigd aan de achterzijde van een tv of een monitor. Het kistje is amper 15 op 15 centimeter en maar een paar centimeter hoog.

3. Geen besturingssysteem

Niet iedereen wil hetzelfde besturingssysteem op zijn computer. Nochtans zijn veel computers die je vandaag de dag kunt kopen uitgerust met het laatste Windows 8. Om het zacht uit te drukken : niet iedereen is een voorstander van deze laatste telg uit de Microsoft Windows familie. Een computer met Windows 7 is vaak enkel te vinden in de professionele (en duurdere) reeksen. Wil je gewoon een flink deel van je budget besparen dan is het dus voordelig om zelf het besturingssyteem van je keuze te installeren. Heel veel Linuxdistributies zijn zelfs gratis en moeten voor een doorsnee gebruiker niet onderdoen qua gemak en functionaliteit.

4. Energiezuinig

Een mini-pc bevat onderdelen die eigenlijk geproduceerd werden om te gebruiken in ultrabooks. Een ultrabook is een kleine laptop die vooral dient om on the road te gebruiken. Dan is het dus nodig dat de batterij wordt gespaard en dat de onderdelen zo weinig mogelijk energie verbruiken. In vergelijking met een gewone vaste pc, verbruikt een mini-pc dus stukken minder stroom. En dat merkt u dus ook in uw portemonnee.

5. Stil

Een mini-pc is zodanig gebouwd dat de onderdelen zo weinig mogelijk gekoeld moeten worden. Weinig koeling betekent dus ook weinig draaien van ventilatoren. Dat is goed voor het energieverbruik, maar ook voor de geluidsproductie. Lekker stil en toch goede prestaties.

6. De onderdelen die jij wil

Een mini-pc heeft bijna altijd reeds een processor aan boord. Naargelang wat je wilt doen met je mini-pc, kies je dus een exemplaar met een processor die voldoet aan je eisen. Een lichte processor is voldoende voor een mediacenter; terwijl voor videobewerking een zwaardere processor nodig is. Verder kun je je mini-pc aanvullen met de onderdelen die je nodig hebt. Niks meer, niks minder. Heb je behoefte aan veel werkgeheugen, dan koop je best een module van bvb 8GB. Wil je een mediacenter? Dan is 2GB vaak al voldoende. Wil je veel gegevens op je pc opslaan? Dan kun je kiezen voor een harde schijf van 1TB. Of toch liever de voorkeur geven aan snelheid? Kies dan een gepaste SSD-schijf. Het is bij een mini-pc allemaal mogelijk.

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Maar er zijn weldegelijk ook nadelen aan een mini-pc. En ook hiermee moet je rekening houden bij het kopen van een mini-pc.

Nadelen van een mini-pc

1. Kostprijs

De kostprijs is een mes dat snijdt aan twee kanten. Wie een kant-en-klare computer koopt, koopt vaak z’n computer ‘op de groei’. Je wil voorzien zijn voor de toekomst zodat je computer ook na een paar jaren nog steeds vlotjes draait. Wie een mini-pc koopt, koopt vaak de bijhorende onderdelen die nodig zijn, niks meer, niks minder. Dus na een paar jaren kun je in de situatie verzeilen dat je mini-pc een upgrade nodig heeft. Als je je mini-pc toch voorziet van een stevige processor en veel werkgeheugen in combinatie met een stevige SSD-schijf, dan kom je vaak duurder uit dan een gewone desktop pc. Uiteraard loop je dan alle bovenstaande voordelen mis.

2. Tijdrovend

Een mini-pc is niet het ideale computertje voor mensen die vlug een vervanger zoeken voor hun huidige pc of laptop. Een mini-pc vraagt toch wat voorbereiding : zoeken naar onderdelen, een besturingssysteem kiezen en installeren, de onderdelen monteren, het opstarten,…

3. Er is steeds een andere computer nodig

Een mini-pc uitbouwen kun je nooit doen als er geen andere computer in de buurt is. Bij veel stappen in het bouwen heb je de hulp nodig van een werkende computer. Dat kan een Windows-pc zijn, maar ook een Mac of Linux-pc. Je moet een usb-stick maken waarmee je kunt opstarten, je moet soms een firmware-update overwegen, je wil bouwinstructies kunnen raadplegen,…

Nu je zowel de voordelen als de nadelen kent, hoop ik dat je de beslissing om voor een mini-pc te kiezen beter kunt maken. Succes !

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *