Een BIOS upgrade via een bootable usb-stick

usb-update-bios

Elke computer, dus ook een micro-pc, heeft een BIOS. Dit is eigenlijk een een stuk software dat wordt geladen nog voor je besturingssysteem wordt geladen. In het BIOS kun je instellingen aanpassen die je hardware regelen. Een bekend voorbeeld is de volgorde instellen waarvan je computer moet opstarten. Zo kun je instellen dat je mini-pc eerst moet opstarten van de usb-stick. Als daar niets te vinden is kun je bvb vertellen dat er dan moet worden gekeken naar de harde schijf. Je kunt allerlei interessant informatie en instellingen vinden in je BIOS.

Voor velen is dit echter een stap te ver omdat ze vrezen een verkeerde keuze te maken waardoor hun mini-pc niet meer correct werkt. En tot op zekere hoogte klopt dat ook. Het is niet aangeraden allerlei instellingen aan te passen als je niet weet waarmee je bezig bent. Bovendien ziet het BIOS er ook heel Spartaans uit. Alleen het zicht alleen al schrikt velen af. Maar eigenlijk hoeft dat niet. Alles zit heel logisch in elkaar. Het is een beetje als zwemmen : alleen de eerste keer is het schrikken.

Net zoals bvb Firefox of Adobe Reader soms een update heeft, zo is er soms ook een upgrade beschikbaar voor het BIOS (al is dit veel minder frequent). Een upgrade kan een reeks verbeteringen of aanpassingen betekenen voor je mini-pc. Maar een gouden regel bij een BIOS-update is toch : never change a winning team. Als je tevreden bent en alles loopt van een leien dakje, dan is een upgrade van je BIOS af te raden.

Als je toch beslist dat een upgrade gepast zou kunnen zijn, dan gaan we onderstaande stappen volgen. In de downloadsectie van je toestel kun je vaak terugvinden als er BIOS-upgrades beschikbaar zijn. In dit voorbeeld gaan we een Gigabyte Brix Pro GB-BXi5-4570R voorzien van de allernieuwste BIOS-versie. Klaar? Go!

#01 De nieuwste BIOS-versie downloaden

Op de website van je mini-pc kun je makkelijk vinden als er nieuwere versies van het BIOS beschikbaar zijn.

bios-brix-pro-001

In het geval van onze Gigabyte Brix Pro GB-BXi5-4570R is dit inderdaad het geval. Als we het bestand willen downloaden, merken we dat het in dit geval gaat om een exe-bestand. Dit is enkel uitvoerbaar in DOS (een oud/antiek besturingssysteem) of Windows.

bios-brix-pro-002

#02 De BIOS-bestanden uitpakken

Deze BIOS-update is een exe-file, een “uitvoerbaar” bestand in Windows dus. Maar eigenlijk doet dit programma niks anders dan enkele bestanden unzippen (uitpakken). Dus als je het bestand dubbelklikt zal de computer vragen waar alle bestanden moeten worden opgeslagen. Kies hiervoor een locatie die je makkelijk kan onthouden. Maak hiervoor misschien best eerst een nieuw mapje aan op je PC.

De linux-gebruikers onder ons kunnen ook gewoon dubbelklikken op het bestand en dan zal het bestand ook gewoon worden uitgepakt. Dan kun je net als de Windows-collega’s de alle bestanden in een nieuw mapje stoppen.

bios-brix-pro-003

#03 Een USB-stick voorbereiden

De volgende stap is het voorbereiden van een usb-stick. Onze micro-pc zal hiervan later opstarten en de BIOS “flashen” (zo heet dit nu eenmaal). Ik weet dat er veel methodes zijn om dit te doen. Maar hier ga ik een methode beschrijven waar zoveel mogelijk mensen iets aan hebben. Zowel Windows-, Linux- als Mac-gebruikers kunnen dezelfde methode gebruiken.

Eerst een vooral hebben we dus een usb-stick nodig die leeg is. Is je usb-stick niet leeg, hou er dan rekening mee dat alles zal worden gewist! Eerst is het aangeraden om de usb-stick te formatteren met de FAT32 bestandsindeling. In het artikel een usb stick formatteren kun je lezen hoe je dit doet.

Volgende stap is het installeren van een soort mini-besturingssysteem, namelijk FreeDOS, op de usb-stick. Dat lukt perfect met het programma UNetbootin. Dit is beschikbaar voor zowel Windows-, Linux- als Mac-gebruikers (klik hier voor de downloadpagina). UNetbootin laat je toe om FreeDOS te installeren op een usb-stick zonder dat je op zoek hoeft te gaan naar een download van FreeDOS.

Als het programma op je pc staat, moet je UNetbootin opstarten en aanduiden dat we FreeDOS willen installeren op onze usb-stick.

bios-brix-pro-004

Kies onderaan in het scherm van UNetbootin de juiste locatie van je usb-stick en druk op OK. Je usb-stick is nu ‘bootable’ en zal in staat zijn de bestanden te lezen die nodig zijn om het BIOS te upgraden.

#04 De BIOS-bestanden op usb-stick plaatsen

Hold on! We zijn bijna op het einde gekomen van de rit. In stap #02 hebben we enkele bestanden op onze PC klaargezet. Deze bestanden gaan we nu kopiƫren naar de usb-stick.

#05 BIOS-update uitvoeren

Vooraleer we de eigenlijke upgrade gaan uitvoeren, moeten we er eerst voor zorgen dat onze mini-pc opstart vanaf een usb-stick (en niet de harde schijf). Daarvoor moeten we even als ons werk tot nu toe loslaten en de mini-pc gewoon opstarten. Om in de huidige BIOS te geraken moeten we direct na het opstarten de DEL-toets indrukken (herhaaldelijk op de toets blijven drukken).

Niet ieder merk gebruikt dezelfde toets om in het BIOS te geraken. Raadpleeg even je handleiding hoe je dit best doet. De meesten gebruiken F12, DEL of F2.

Als je eenmaal bent beland in het BIOS, dan vind je een tabblad “Boot Order”. Daar moeten we aanduiden dat de mini-pc moet opstarten van een usb-stick.

bios-brix-pro-005

Als de volgorde juist is ingesteld, kun je drukken op F10 om de gewijzigde instellingen op te slaan. Maar voor je dit doet, moeten we onze usb-stick inpluggen. Je mini-pc zal herstarten vanaf onze usb stick.

Nu komen we terecht in een zeer basic besturingssysteem, namelijk FreeDOS. We krijgen een prompt te zien. Daar tikken we flash.bat. Je BIOS zal nu automatisch een upgrade uitvoeren.

That’s it!

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *