Een bootable USB stick maken

bootable-usb-001

Een mini-pc heeft meestal geen dvd-drive aan boord. Dat maakt het installeren van een nieuw besturingssysteem ietsje lastiger. We hebben een andere computer nodig die een bootable usb-stick kan maken. Met je huidige computer kunnen we dit proces in drie eenvoudige stappen doen :

  • een usb-stick formatteren (optioneel bij Rufus)
  • zorgen voor een iso-bestand van ons besturingssysteem
  • de usb stick bootable maken.

Opgelet! Als je een bootable usb-stick wil maken om je BIOS up te daten, dan is deze methode niet aangewezen. Daarvoor kun je hier terecht.

Er zijn verschillende programaatjes die dit kunnen. Eén daarvan dat zowel werkt onder Linux, Windows en Mac is UNetbootin. Linux-gebruikers kunnen UNetbooting terugvinden in hun softwarecenter.

unetbootin-001

Een bootable usb-stick maken hangt ook veel af van welk besturingssysteem je huidige computer heeft en wat er op je usb-stick moet komen. Hieronder een overzicht van wat je nodig hebt.

OS op bron PC

OS op de usb-stick

Software nodig

Windows

Windows

Rufus

Windows

Linux

UNetbootin

Linux

Linux

UNetbooting

Linux

Windows

UNetbooting (494)

Een bootable usb-stick met Windows erop

Wie op z’n huidige PC Windows heeft en een bootable usb-stick wil met Windows heeft een goede hulp aan Rufus. Je hoeft enkel het bestand te downloaden en te dubbelklikken. Het programma start meteen op, zonder dat je het hoeft te installeren. De standaardinstellingen zijn al meteen goed :

  • Apparaat : de juiste letter selecteren die met je usb-stick overeen stemt
  • Partitie-indeling : MBR partitie-indeling voor BIOS of UEFI computers
  • Bestandssysteem : NTFS

Ook alle andere instellingen zijn standaard OK.

rufus_nl

Een bootable usb-stick met Linux erop

Wie een bootable usb-stick wil maken met Linux erop, kan UNetbootin gebruiken. Dat kan zowel als je huidige computer Windows of Linux heeft. Ook een Mac kan overweg met UNetbootin.

Eenmaal UNetbooting op onze computer staat kunnen we meteen aan de slag door het programma op te starten. Wij kiezen ervoor om een bestaand iso-bestand op onze usb-stick te plaatsen.

unetbootin-003

Zorg ervoor dat bij type het correcte station is geselecteerd! Druk op OK en wacht enkele minuten tot je opstartbare usb is aangemaakt.

UNetbootin_004

Met Linux een bootable Windows usb-stick maken.

Deze methode is een beetje tricky. Je moet immers weten dat je de laatste versie van UNetbootin niet kunt gebruiken om onder Linux een bootable usb-stick te maken met Windows erop. Er zijn twee manieren om het toch te doen lukken :

  1. We gebruiken versie 494 van UNetbootin
  2. We leiden UNetbootin om de tuin door de usb-stick te herformatteren

#1 UNetbootin 494 gebruiken

Versie 494 van UNetbootin heeft een optie die in latere versies niet meer aanwezig is, namelijk het formatteren in NTFS. De latere versies zullen je stick automatisch omzetten naar FAT en dat lust Windows 7 en 8 niet. Zorg dus dat je met Gparted reeds een usb-stick hebt die is geformatteerd als NTFS. Let bij het formatteren goed op welke driveletter je stick meekrijgt.

welke-partitie

Versie 494 kun je vinden op de pagina van Sourceforge.net. Windows gebruikers hoeven dit niet te doen. Zij hebben Rufus (zie hierboven). Linux-gebruikers kiezen voor het bin-bestand (het laatste). Download en bewaar het bestand ergens op je computer. In je bestandsbeheer moet je nu rechtsklikken en kiezen voor Eigenschappen. In het tabblad Rechten duid je onderaan aan dat het om een uitvoerbaar bestand gaat.

unetbootin494

Nu moet je de map waarin de download zich bevindt openen met root-rechten.

openen-als-root

Eenmaal dat is gebeurd, kun je gewoon dubbelklikken op het bestand om versie 494 van UNetbooting te starten. We zien hier nu de optie ‘Toon alle schijven’. Dit zien we niet bij de latere versies van UNetbootin.

unetbootin494-all

Zorg dat je 100% zeker bent dat je de juiste schijf kiest! Want alle schijven (en partities) worden nu getoond. Ook al kies je bij Type voor USB-schijf.

Nu kun je gewoon verder gaan zoals hierboven werd beschreven met UNetbootin.

#2  UNetbootin om de tuin leiden

Een tweede methode om een bootable usb-stick te maken met Windows onder Linux is om toch de laatste versie van UNetbootin te gebruiken. Dus zorg dat je je iso-bestand hebt. Zorg ook dat je een usb-stick hebt die geformatteerd is als FAT32. Nu kun je UNetbootin opstarten en het juiste iso-bestand aanduiden bij Diskimage. Je kiest vervolgens de juiste driveletter. Nu mag je NIET op ok drukken. In plaats daarvan start je terug GParted op en je herformatteert je stick als NTFS.

Eenmaal je usb-stick is geformatteerd, controleer dan ook dat je stick weldegelijk bootable is. Dat doe je door in het menu te kiezen voor Partitie >> Vlaggen beheren. Nu zou je een vinkje moeten zien staan bij Boot. Als dat niet zo is, kun je dit gewoon zelf aanvinken.

vlaggen-beheren-gparted

Nu kun je ondertussen terug naar UNetbootin gaan (dat zou nog open moeten staan). Nu kun je wel op OK drukken en UNetbooting denkt dat je een usb-stick hebt die is ingedeeld met FAT32, maar ondertussen is dat NTFS geworden.

Als UNetbootin een melding geeft dat je usb-stick niet aangekoppeld (mounted) is, dan moet je de usb-stick eerst even verwijderen en na enkele seconden terug inpluggen.

Let op dat dit proces zéér lang kan duren. Dus geen paniek als het even lijkt als je computer niks meer doet. Geduld blijft een mooie deugd.

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *