Een Mediacenter maken van je Raspberry Pi

Wie een bezitter is van een Raspberry Pi kan er makkelijk een mediacenter van maken. Een HTPC zeg maar. Een mediacenter maakt van je Rpi een verzameling van je foto’s, films, muziek, series,… Je Rpi kun je dan aansluiten op een tv en op die manier de mogelijkheden van een gewone televisie flink uitbreiden. Je zult versteld staan wat voor ’n kracht er huist in een simpel ‘doosje’ als de Raspberry Pi. En aangezien de kostprijs van een Rpi zo laag is, is er dus geen enkele reden om het niet te proberen. Toch? Maar daarvoor moet je wel eerst enkele stappen ondernemen. Laat je niet afschrikken. Onderstaande How To zal je doorheen alle stappen leiden.

Een Raspberry Pi werkt niet zoals je gewoon bent van je Windows PC. Een Rpi is ideaal om Linux te draaien. Als je nog geen ervaring hebt met Linux is dat absoluut geen reden om in paniek te slaan.

Er bestaat zoiets als NOOBS (New Out Of Box Software). Dit is een hulpmiddel die de allereerste installatie van Linux op een Rpi een fluitje van een cent maakt. NOOBS laat je zelfs kiezen welk besturingssysteem je wil installeren op je Raspberry. In dit geval willen we dus gaan voor een mediacenter. Dan zijn er twee opties die we kunnen kiezen : OSMC of OpenELEC. Uiteindelijk doen beiden hetzelfde : een Linux besturingssysteem installeren waardoor je Rpi Kodi (=mediacentersoftware) gaat draaien. Het verschil tussen OSMC en OpenELEC is gewoon de basis onder de motorkap van je Rpi. Ik laat het aan jou om te kiezen wat je het meest bevalt. Ikzelf heb een voorkeur voor OSMC. Maar laat je daardoor absoluut niet leiden.

osmc001

Dit zijn de stappen die we zullen volgen :

  • Een (mini) SD-kaart formatteren
  • Installeren van NOOBS op de SD-kaart
  • Installeren van Kodi (XBMC) op onze Rpi

Formatteren van de SD-kaart

Eigenlijk kunnen we hier zeer kort over zijn. Lees het artikel over hoe je een USB-stick moet formatteren. Hetzelfde geldt ook voor een SD-kaart. Wees je gewoon bewust van het feit dat je eerst een hoofdcomputer nodig hebt vooraleer je kunt beginnen met een Raspberry. Maakt niet uit als die hoofdcomputer een Apple is of Windows of Linux. Je SD-kaart moet worden geformatteerd in FAT32. Als je een nieuwe SD-kaart hebt die 64GB (of groter) is, dan zul je ook je kaartje moeten herformatteren naar FAT32.

Installeren van NOOBS

Zodra je SD-kaart is geformatteerd, kunnen we aan de slag om NOOBS erop te installeren. Daarvoor gaan we naar de downloadpagina van de Raspberry Pi en kiezen we voor de optie Download ZIP. Hou er rekening mee dat het downloaden een tijdje kan duren. Het gaat over zo’n 800MB.

noobs-download-001

Plaats het bestand ergens op je hoofdcomputer waar je het makkelijk kan terugvinden. Daarna moet je het zip-bestand gewoon uitpakken. Je ziet nu een map met de naam NOOBS_v1_4 . Kopieer de inhoud van deze map (ctrl + C) en plak (ctrl + V) ze op je SD-kaart. Let dus op dat je niet de map zelf gaat overzetten, maar wel de bestanden die in de map staan.

noobs-installeren-rpi-001

noobs-installeren-rpi-002

Kodi op de Raspberry installeren

Als het kopiĆ«ren is voltooid, kunnen we de SD-kaart uit onze hoofdcomputer halen. Na gaan we verder met de Rpi. Sluit alle nodige kabels aan : stroomtoevoer, videokabel, muis en keyboard,… Zorg er ook voor dat je Rpi toegang heeft tot het internet via een ethernetkabel of een WiFi-module. Stop het SD-kaartje in je Rpi en start hem op door de stroomtoevoer in het stopcontact te steken.

Wanneer je Rpi opgestart is, zal NOOBS je een lijstje presenteren met besturingssystemen die je kunt installeren. Merk op dat je helemaal onderaan de gewenste taal en je keyboardindeling kunt selecteren. Als je wil gaan voor een mediacenter, kies dan OSMC of OpenELEC.

noobs-installeren-rpi-003

Wanneer je je gewenste OS ( = besturingssyteem) hebt gekozen druk je op de knop Install. De installatieprocedure zal starten. Let erop dat dit een tijdje kan duren. Op het einde van de installatie krijg je de melding OS(es) Installed Successfully. Je Rpi zal herstarten en vervolgens opstarten met jouw mediacenter software.

Nu kan je je eerste stapjes wagen met Kodi ( = XBMC)

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *