Een mini pc zonder bouwen : Chromebox

chromebox-linux-chrome

Ook al is de naam van deze site mini-pc-bouwen.be, toch willen we ook even aandacht besteden aan de Chromebox van HP. Ook al komt er bij deze mini-pc geen bouwen aan te pas. De HP Chromebox is ook een mini-pc. Maar de ‘harde schijf’, het werkgeheugen en de processor komen allemaal mee in het pakket. En dat is nu net het verschil met de meeste mini-pc’s. Want daar moet je meestal RAM (werkgeheugen) en een harde schijf installeren.

Wat is een Chromebox in feite?

Niet iedereen verlangt hetzelfde van een PC. De één wil foto’s of films kunnen bewerken. De ander wil gewoon op internet kunnen en mail lezen. En nóg een ander wil kunnen gamen. En zo gaat de lijst eindeloos door. Maar als we eens kijken bij veel gebruikers van een computer, dan merken we dat veel mensen eigenlijk enkel de basiszaken doen. En met basiszaken bedoel ik : surfen  op internet, YouTube, mails lezen, af en toe een briefje kunnen schrijven, een online spelletje spelen, een huisbudget bijhouden,… Eigenlijk zijn het allemaal zaken die niet het onderste uit de kan vereisen van een computer.

En dan komt de Chromebox! Het is een mini-pc waarop reeds een besturingssysteem is geïnstalleerd, namelijk Chrome OS. Chrome OS komt uit de Google-stal en dat zul je meteen merken als je een Chromebox aanzet. De bedoeling is om zoveel mogelijk taken online af te werken. Daar zit de toekomst : ‘the Cloud’. Youtube, Facebook, internet, foto’s bewerken, tekstverwerking, je agenda bijhouden, mails lezen en versturen, je WordPress site bijhouden,… Het kan allemaal online. En Google heeft dat heel goed begrepen. Ze hebben een besturingssysteem gebouwd op basis van Linux. En dat is dus Chrome OS. Een computer die draait op Chrome OS noemen ze dus een ChromeBox. Er zijn ook laptops te koop met dit besturingssysteem. Dat noemen ze dan ChromeBooks.

Voor wie is een Chromebox bedoeld?

Deze vraag kunnen we wellicht beter beantwoorden door op te sommen voor wie een Chromebox NIET bedoeld is. Een gamer heeft niks aan zo’n toestel. Iemand die een zeer performante pc wil, laat ook beter deze parel links liggen. Ben je iemand die veel gebruik moet maken van MS Office? Vergeet dan maar deze Chromebox. Wil je een goedkope micro-pc om als mediacenter te gebruiken? Dan zijn er betere alternatieven.

Wie blijft er dan nog over? Wel, héél veel mensen. Kijk eens rond in je omgeving. Hoeveel mensen zijn er niet die enkel op internet gaan en een beetje mail willen lezen? Ga eens zoeken hoeveel zaken je online kunt gedaan krijgen. Foto’s bewerken? Kan online. Agenda bijhouden? Kan online. Websites bouwen? Kan online. En daar zit nu net de kracht van de Chromebox. Weinig power en toch snel omdat het doosje is toegespitst op online toepassingen.

Je (groot)ouders hebben wellicht ook een computer. En ze gebruiken deze misschien 3x per week. 95% daarvan is gewoon om even op internet te gaan en het weerbericht te zien, het nieuws te lezen… Ook voor hen is een Chromebox een ideale pc.

Maar behalve je grootouders zijn er nóg mensen/situaties waar een Chromebox een goede oplossing is. Wat denk je van een kantoor met een internetkiosk voor de wachtende klanten? Ik zou maar wát graag hebben dat ik dit had als ik m’n auto naar de garage breng. Tijdens het wachten een beetje op internet kunnen surfen of m’n mails checken.

Wat kun je doen met een Chromebox?

Chrome OS is een systeem dat gebouwd is rond de internetbrowser Google Chrome. Maar Google heeft véél meer in huis dan de site Google.

Google-kan-meer

Alle diensten van Google zul je terugvinden in de Chromebox : een agenda, mail, Google Drive, een tekstverwerker, een Excel-kloon,… En voor de meesten is dit ruim voldoende. Alle bestanden die je nodig hebt kun je bewaren op de GoogleDrive. Wel handig als je zowel thuis als op kantoor dezelfde bestanden wil gebruiken. Gewoon inloggen met een Google-account en je kunt meteen aan al je bestanden.

Wat kost zo’n ChromeBox?

Wel, dat valt heel goed mee. Je hebt een versie met en een versie zonder keyboard en muis. Het verschil is amper 10 euro. Een versie zonder toetsenbord en muis kost rond de 200 euro. Prikkie toch?

En de specificaties?

Een Chromebox heeft op het eerste zicht niet veel kracht in huis. En eigenlijk is het ook gewoon zo. Maar het is de bedoeling om zoveel mogelijk zaken online af te handelen. En dan heeft een mini-pc niet veel kracht nodig. De specificaties in een notendop:

  • Processor : Intel Celeron 2955U (1400 MHz)
  • Werkgeheugen : 4GB DDR3
  • Harde schijf : 16GB mSATA
  • Netwerk : 10/100/100 + WiFi B/G/N
  • Bluetooth
  • 1x HDMI
  • 1x DisplayPort
  • 4x USB 3.0

 

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *