Een testritje met Linux maken

linux-beginner

Wie een mini-pc heeft gekocht, heeft dat vast en zeker voor een goede reden gedaan. Meestal is dat omdat je je computer kunt uitrusten met de specificaties én het besturingssysteem die jij wil. Het merendeel van de computergebruikers is vertrouwd met Windows. Windows is dan ook een makkelijk en gebruiksvriendelijk Operating System. Maar zo af en toe doet het systeem toch onze tenen krullen als één of andere update weer eens niet werkt. Of als we updaten van Windows 8 naar 8.1, werkt plots de scanner niet meer. Ook de overschakeling van Windows 7 naar Windows 8 hebben velen nog niet goed verteerd.

Hierdoor is Windows 7 voor de meesten onder ons nog steeds een favoriet. Toch is ook het gratis Linux zeker eens een kijkje waard. Daarvoor hoef je je mini pc niet helemaal opnieuw te installeren. Je kunt ook gebruik maken van een live-cd. Maar aangezien de meeste mini-pc’s geen dvd drive hebben, moeten we er zelf een Live-usb van maken. Met zo’n Live-usb kunnen Linux uitproberen zonder dat het echt wordt geïnstalleerd op onze harde schijf. Hiervoor volg je deze stappen :

  1. download een iso-bestand van de Linux-versie die je wil uitproberen.
  2. formatteer een usb-stick
  3. installeer het iso-bestand op de stick
  4. zorg dat je PC opstart vanaf usb

Hou er rekening mee dat werken met een Live-usb niet aan dezelfde snelheid kan dan wanneer je Linux op je harde schijf zo installeren. Maar je krijgt wel een bijna volledig werkend systeem dat je vrijuit kan ontdekken.

Linux is Linux niet

Wie z’n eerste stappen wil zetten met Linux wordt overdonderd door alle varianten die er bestaan. Zo’n variant wordt ook wel eens “een distributie” genoemd. Er zijn wel honderden distributies en allemaal zijn het varianten van Linux. Wie nooit eerder met Linux heeft gewerkt ziet daardoor de bomen door het bos niet. Hieronder een lijstje dat je op weg kan helpen. Wat veel mensen zich afvragen is als hun bestaande apparaten wel gaan werken met zo’n Linux. Maar dat is geen probleem : een printer of scanner wordt meestal meteen herkend. Ook zaken zoals Tax On Web werken met Linux. Heb je toch problemen, dan is er een grote community die klaarstaat om je verder te helpen.

En de software dan?

Linux komt met een grote verzameling aan programma’s. Als er iets specifiek is dat je nodig hebt, dan kun je dat heel makkelijk zelf installeren. Elk programma dat je nu gebruikt in Windows heeft wel z’n Linuxtegenhanger. De meeste huis-, tuin- en keukengebruikers van een computer kunnen hun gading vinden in Linux. Zo kun je LibreOffice gebruiken in plaats van Microsoft Office. Firefox of Google Chrome in plaats van Internet Explorer. CD’tjes branden doe je zonder problemen met Brasero. Afbeeldingen bewerken doe je dan weer met Gimp. Enzoverder…

Welke Desktopomgeving?

Een linuxdistributie is omgeven door een grafische schil. Deze grafische elementen hebben allemaal hun eigen stijl en kenmerken. Een zoals zovaak in de Linux-wereld : ook hier zijn er héél veel van. De bekendste die je zult tegenkomen zijn : XFCE, KDE, Gnome, Mate, Cinnamon, LXDE,… Vaak komt het erop neer dat je kiest wat je het beste ligt. Wie voor snelheid en eerder minimalistisch wil gaan, kiest XFCE. Wie voor eye candy wil gaan, kiest dan wellicht eerder voor KDE.

Welke distributie?

Wie klaar is voor een testritje met Linux, begint best met een distributie die vriendelijk is voor beginners. Hier een lijstje van Linuxdistributies die je kan overwegen.

Ubuntu 14.04

Wie Linux kent, heeft ook al vaak van Ubuntu gehoord. Het is één van de grote spelers in de Linuxwereld voor particulieren. Versie 14.04 is een zgn. LTS-versie. Dit houdt in dat het een versie is die 5 jaar wordt ondersteund en waar je dus zeker bent van veiligheid en updates voor 5 jaar.

Ubuntu-14-04-LTS

Linux Mint

De laatste jaren heeft Linux Mint heel veel aan populariteit gewonnen. Het is dan ook een distributie die heel geschikt is voor beginners. Veel randapparaten en interne componenten van je PC worden gewoon erkend en drivers hoef je dus niet te installeren. Mint komt met verschillende desktopomgevingen. Maar velen verkiezen Cinnamon.

Mint-Cinnamon

Bron : http://mylinuxexplore.blogspot.be/2014/06/linux-mint-17-qiana-cinnamon-review.html

Manjaro

Deze distro kun je downloaden met KDE of XFCE als grafische schil. Onze favoriet is XFCE vanwege de snelheid en het gebruiksgemak. Maar ook andere desktopomgevingen zijn mogelijk. Het bijzondere aan Manjaro is dat eht een zgn. rolling distro is. Er komen steeds updates uit, deze worden geïnstalleerd en klaar is Kees. Geen upgrades van versie 2 naar 3 bijvoorbeeld.

manjaro-linux

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *