Een usb stick formatteren

usb-stick

Wie een mini-pc wil bouwen koopt meestal een barebone zonder besturingssysteem. Dit wil dus zeggen dat we zelf voor een besturingssysteem moeten zorgen. Welk OS (zo wordt een besturingssysteem ook wel eens genoemd) je ook kiest, de beginstap is steeds dezelfde : het formatteren van een usb-stick om op die manier onze nieuwe mini-pc te kunnen voorzien van een OS. En zo komen we ook op één van de nadeeltjes van een barebone mini-pc : er steeds een andere computer nodig om aan de slag te kunnen.

Een dvd met een besturingssysteem is ook een optie uiteraard. Maar de meeste mini-pc’s hebben geen optische lezer/schrijver aan boord. We zullen dus een usb-stick moeten creëren waarvan de mini-pc kan opstarten en op die manier voorzien van Windows of Linux.

Maar beginnen doen we bij het begin : het formatteren van een usb-stick. Zoals eerder gezegd heb je daarvoor dus een andere computer nodig en kun je je nieuwe mini-pc nog niet gebruiken. Dit werkje neemt echter maar een paar minuten in beslag. Je kunt het dus ook makkelijk bij een vriend of buur even doen.

Het is wel belangrijk dat we weten welk OS de computer heeft waarop we onze usb-stick gaan formatteren. Dat kan een Windows computer zijn. Maar een Mac of Linux-pc kan natuurlijk ook.

Let erop dat formatteren al je gegevens die eventueel nog op je usb-stick staan zal wissen!

Het is ook belangrijk te weten wat je wil installeren. Wil je Linux installeren? Kies dan voor FAT32. Wil je Windows installeren? Kies dan voor NTFS.

USB-stick formatteren op een Windows computer

 • Druk op Start en kies Deze Computer
 • Steek de usb-stick in je Window computer
 • Er verschijnt nu een icoontje van je usb-stick als “verwisselbare media” of “external storage”
 • Rechtsklikken op het icoontje en kiezen voor formatteren.
 • Wel opletten dat je formatteert in FAT32 of NTFS

USB-stick formatteren op een Mac

 • Steek de usb-stick in je Mac
 • Open Finder en kies Hulpprogramma’s >> Schrijfhulpprogramma
 • Kies de bewuste usb-stick in de linkerkolom
 • Kies het tabblad Wissen
 • Kies als structuur MSDOS FAT en geef een naam aan je usb-stick
 • Kies Wis en bevestig nadien nog een keertje
 • Klaar!

USB-stick formatteren in Linux

Bij Linux moeten we gebruik maken van een stukje software met de naam GParted. De kans is groot dat dit reeds op je Linux-computer is geïnstalleerd. Als dit niet het geval is, dan kun je het Softwarecentrum openen en in het zoekvenster “GParted” intikken. Bij de gevonden resultaten kies je nu voor Installeren.

softwarecentrum-gparted

GParted staat nu in de lijst van je programma’s bij Systeem. Steek vervolgens je usb-stick in je Linux computer en start GParted. Aangezien we met GPartes nogal drastische wijzigingen aan onze computer kunnen aanbrengen zal Linux vragen naar je paswoord. In de rechterbovenhoek kun je een dropdown menu vinden. Wanneer je hierop drukt zie je alle ‘schijven’ van je computer. De Susb-stick is meestal /dev/sdb. Controleer ook de grootte die vermeld staat, meestal kun je daaraan je usb-stick herkennen.

In het menu Schijf kies je voor Partitietabel aanmaken. Je krijgt nu een waarschuwing te zien die je zal verwittigen dat al je gegevens van /dev/sdb zullen worden gewist. Klik op Toepassen als je zeker bent. Na enkele seconden is je kaart volledig gewist en zie je in de balk enkel nog een grijze zone.

Wie een usb-stick gebruikt die je eerder al hebt gebruikt, moet eerst de bestaande partitie ‘ontkoppelen’. Dat doe je door te rechtsklikken in de balk en kiezen voor ‘ontkoppelen’.

In de grijze zone klik je op de rechter muisknop en kies je voor Nieuw.

In het volgende scherm hoef je enkel bestandssyteem te wijzigen naar FAT32 (voor Linux) of NTFS (voor Windows) . Daarna druk je op de knop Toevoegen.

format-sdcard-linux-002

GParted heeft een soort beschermingsbuffer ingebouwd, want je bewerking is nog niet voltooid. Om het formatteren af te ronden gaan we naar het menu Bewerken en kiezen we Alle bewerkingen uitvoeren. Opnieuw worden we gewaarschuwd. Druk op Toepassen als je 100% zeker bent.

Ziezo, je stick is nu geformatteerd en kan worden gebruikt om je favoriete besturingssysteem op te dumpen voor je mini-pc!

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *