Een verbinding maken tussen XBMC en je hoofdcomputer

Wie een HTPC in elkaar heeft geknutseld zal vroeg of laat bestanden willen overzetten. Stel dat je een verzameling muziekbestanden op je hoofdcomputer hebt staan en je wil die overzetten naar je HTPC. Dan zul je dus een manier moeten vinden om een verbinding te maken tussen beide. Het codewoord is hier SSH. Wat? SSH!

SSH is een protocol waarmee het mogelijk is om een verbinding te maken tussen beide computers. Voor we deze link kunnen opzetten hebben we een paar zaken nodig :

  • het ip-adres van XBMC
  • het paswoord en de login van OpenELEC
  • SSH activeren in XBMC
  • FTP-software

IP-adres van XBMC

De router die je internetprovider bij je thuis heeft ge├»nstalleerd communiceert met de apparaten die ermee verbonden zijn. Elk apparaat heeft z’n eigen ip-adres. Een ip-adres is een reeks cijfers en elk apparaat krijgt zo’n reeks van cijfertjes. Het is te vergelijken met je kinderen een naam geven. De router is de mama en je tablet, je XBMC-computer, je smartphone,… zijn de kindjes. Elk heeft dus een naam. Alleen doen computers dat niet met woorden, maar met cijfertjes.

Zo heeft je HTPC ook zijn eigen ‘naam’. Deze moeten we zien te achterhalen.

Op je XBMC-computer ga je in het hoofdmenu naar Systeem >> Systeeminformatie >> tabblad Netwerk. Noteer het ip-adres dat je daar ziet.ipadress-xbmc-achterhalen

Paswoord en login OpenELEC

Hier kunnen we kort zijn. Als je deze nooit hebt veranderd, dan is de login root en het paswoord openelec (kleine letters).

SSH activeren in XBMC

Standaard is het protocol SSH niet geactiveerd uit veiligheidsoverwegingen. Dat gaan we dus aanpassen. Op onze XBMC-computer gaan we naar Systeem >> OpenELEC instellingen >> Tabblad Diensten. Hier schakelen we SSH in.SSH-inschakelen-XBMC

Verbinding maken via FTP

Met FileZilla kunnen we nu een verbinding maken want alle gegevens die we nodig hebben zijn voorhanden. Start FileZilla op je hoofdcomputer. Bovenaan vullen we volgende gegevens in:

  • Host: sftp://198.162.0.191 (dat is dus het ip-adres dat we eerder hebben genoteerd, dit zal bij jou wellicht een ander adres zijn)
  • Gebruikersnaam: root
  • Paswoord: openelec
  • Poort: kun je leeg laten

Druk op de knop Snelverbinden.Aan de linkerkant zien we de bestanden op onze hoofdcomputer. Aan de rechterzijde zien we de mappen en bestanden op de OpenELEC-computer. Op deze manier kun je dus van de ene kant naar de andere bestanden gaan verplaatsen.

Veel succes!

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *