Je eigen mini pc bouwen inclusief processor

mini-pc-bouwen-001

Wie een mini-pc (of micro-pc) overweegt, wordt in het begin vaak overdonderd door de keuze die beschikbaar is. Er zijn letterlijk tientallen verschillende modellen waaruit je kan kiezen. En dat mag best! Want niet iedereen heeft dezelfde eisen of behoeftes. Wil je een aansluiting voor speakers aan de achterkant? Of liever een displayport-aansluiting in plaats van HDMI? Of toch de voorkeur geven aan een model met een i7-processor?

Wie moeilijk alles kan aankruisen op z’n wensenlijstje, die is vast en zeker geïnteresseerd in de MSI ProBox23. Dit is een mini-pc zonder processor. Dus in tegenstelling tot de meeste mini-pc’s heb je hier wél de keuze welke processor er best past voor je project.

msi

De socket is een LGA1150 en deze ondersteunt de 4de generatie Intel-processoren (ook wel Haswell genaamd).

Welke processor kan ik kopen?

Als je op zoek gaat naar de geschikte processor voor een ProBox23moet je met twee zaken rekening houden :

 • maximaal TDP van 65 Watt
 • een LGA1150 socket

TDP staat voor Thermal Design Power. Als je dus bij je computerboer op zoek gaat, moet je even kijken bij de specificaties. In praktijk komt het erop neer dat er twee processoren zijn die je moet vermijden : de Intel Core i5-4690 en de Intel Core i7-4790, deze verbruiken namelijk meer dan de toegestane 65W.

TDP-maximaal

Het tweede aspect waarmee je rekening moet houden is de ‘socket’. Dus je zult ook dit even moeten checken bij de specificaties :

lga1150-socket

Dus behalve de Intel Core i5-4690 en de Intel Core i7-4790 kun je zowat elke processor van de 4de generatie gebruiken. Een processor van de 4de generatie kun je trouwens herkennen aan het eerste getal van de 4 cijfers. Als de 4 cijfers beginnen met het getal 4, dan spreken we over een processor van de 4de generatie. Een Intel i5-3450 is dus een processor van de derde generatie.

Bovendien zijn processoren van eerdere generaties een stuk minder energiezuinig en komen ze boven de toegestane 65W uit.

Bij de MSI ProBox23 wordt ook een processorkoeler geleverd. Dus als je op zoek gaat naar een processor kun je er gerust eentje kiezen zonder koeler. Wat je niet mag vergeten is om een beetje koelpasta te kopen.

Aansluitingen heb je nooit teveel

Eigenlijk kun je nooit té veel aansluitingen hebben op je mini-pc. Bij vele mini-pc’s is er altijd wel een puntje van kritiek te vinden op het vlak van aansluitingen. Bij de MSI ProBox23 hebben ze dat goed begrepen, want je zult versteld staan van de aansluitmogelijkheden van zo’n klein kastje. Wat dacht je hiervan?

 • 4x USB2.0 (voorzijde)
 • 2x USB 2.0 (achterzijde)
 • 2x USB2.0 (achterzijde)
 • 1x koptelefoonaansluiting (voorzijde)
 • 1x koptelefoonaansluiting (achterzijde) – handig!
 • 1x bekabeld netwerk 10/100/1000 (achterzijde)
 • 1x HDMI (achterzijde)
 • 1x eSATA-aansluiting (achterzijde)
 • 1x microfooningang (achterzijde)
 • 1x microfooningang (achterzijde)

msi-probox23-achterzijde

En de binnenkant dan?

Wel, daar kunnen we kort over zijn : ook hier zijn er heel veel mogelijkheden :

2x 2.5 inch HDD of SSD (SATA III)

1x draadloos internet 802.11 b/g/n/ac (optioneel)

1x mSATA

2x SO-DIMM slots

Zijn er dan geen nadelen aan de MSI ProBox23 ?

Wel, uiteraard moet de perfectie aan deze prijs (ongeveer 155€) nog worden uitgevonden. Zo kun je geen (bestaande) harde schijven van 3.5 inch gebruiken. Schijven van 2.5 inch lukken uiteraard wél.

Het installeren van een aparte grafische kaart behoort eveneens niet tot de mogelijkheden. Dus om er een volledige kick-ass super deluxe gaming machine van te maken zal dit kastje niet meteen geschikt zijn.

Die ene HDMI-uitgang is voor sommigen misschien wat aan de magere kant. Met twee schermen tegelijkertijd werken zit er dus ook niet in.

Misschien is het overbodig om te vermelden, maar een dvd-brander hoef je eveneens niet te verwachten in deze mini-pc. Maar wie heeft dit nog nodig in de tijd van supersnelle usb-sticks?

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *