Je RPi2 omtoveren tot een retro gaming console

Een Raspberry Pi is werkelijk een prachtig instrument voor heel veel projecten. Eén van de leukste dingen die je kunt doen is je RPi ombouwen tot een heuse game console voor retro games. Wie verlangt er nu niet naar het spelen van de échte klassiekers? Ook de allerjongsten vinden het gewoon een ware belevenis!

Onder het motto ‘vroeger was alles beter’ voelt zelfs de jeugd zich aangesproken door de simpliciteit, de uitdaging en de uitstraling van de games van de jaren ’90. Uiteraard zijn de ‘oudjes’ ook wel gewonnen voor een spelletje waar ze in hun jeugd talloze uren hebben aan gesleten.

rpi-rero-snes

Met de RPi heb je nu de kans om al die spellen te herbeleven. En het beste van allemaal : het past allemaal in een computer die niet groter is dan een pakje sigaretten.

Ik ga je hier doorheen alle stappen proberen leiden die nodig zijn om tot een fantastisch resultaat te komen. Behalve je RPi heb je ook nog een andere computer nodig om alles voor te bereiden. Ik zal proberen om zowel de Windowsgebruikers te helpen als de Mac- of Linuxgebruikers.

Om van een Raspberry Pi een retro gaming console te maken, hebben we een besturingssysteem nodig dat in staat is om alles netjes te bundelen. Dat komt in de vorm van RetroPie. Dat is de basis die we op de RPi moeten installeren. RetroPie bevat een aantal ‘emulators’ die de consoles van vroeger kunnen nabootsen. RetroPie is dus een bundeling van een besturingssysteem (Debian), een verzameling game-emulators en met een mooi visueel jasje errond (EmulationStation). Dankzij RetroPie kan je Raspberry Pi dus honderden games van tientallen consoles laten draaien.

emulationstation001

Boodschappenlijstje

Eerst en vooral even een opsomming van wat we allemaal nodig hebben :

 • Een RPi (2) moederbordje
 • Stroomadapter
 • HDMI-kabel
 • Toetsenbord en muis (eventueel draadloos)
 • (micro) SD-kaart
 • Aansluiting op internet (Wifi of ethernetkabel)
 • Gamecontroller

Welk besturingssysteem je hoofdcomputer ook gebruikt, de stappen zijn eigenlijk grotendeels hetzelfde:

 • Een (micro)SD-kaart formatteren
 • RetroPie ‘branden’ op de SD-kaart
 • RetroPie installeren op de RPi

We delen de stappen in volgens het besturingssysteem van je hoofdcomputer.

Windows

Wie Windows op zijn hoofdcomputer heeft draaien moet alvast volgende zaken downloaden en installeren :

 • 7-zip (Link)
 • Win32 Disk Imager (Link)
 • SD Card Formatter 4.0 (Link)

Uiteraard beginnen we met het downloaden van het image bestand van RetroPie. Daarvoor gaan we naar de downloadsectie van de maker op PetRockBlog : Link. Je merkt dat er verschillende versies zijn. Naargelang het model RPi dat je hebt, moet je ook de versie downloaden die overeenstemt. Ik raad je aan de Beta-versie voorlopig te vermijden.

RPi-retrogaming-002

Update : tegenwoordig is versie 3 van RetroPie te verkrijgen.

Eenmaal het bestand op je Windows computer staat kun je het dankzij 7-Zip ook uitpakken. Rechtsklikken op het bestand en kiezen voor 7-Zip en dan ‘Hier uitpakken’ of ‘Extract here‘ :

retropie-unzip001

Alle voorbereidende stappen zijn nu achter de rug. Nu begint het eigenlijke installeren. Maar voor we kunnen beginnen gaan we eerst onze (micro) SD-kaart formatteren. We plaatsen het kaartje dus in onze computer (al dan niet via een kaartlezer). Start nu het programma SD Card Formatter 4.0 op.

SDformatter

Zorg dat je de juiste letter kiest bij de optie Drive.

Vervolgens druk je even op de Options knop. Zorg dat Format Type op QUICK staat en Format Size Adjustment op ON.

Druk op Format en je kaartje wordt nu op een correcte manier geformatteerd.

Nu gaan we het image bestand van RetroPie op ons kaartje ‘branden’ met behulp van Win32 Disk Imager. Start het programma dus op. Je hoeft enkel het juiste bestand te kiezen van RetroPie en de juiste driveletter van ons SD-kaart.

retropie-branden-windows

Ziezo dit zijn alle stappen die nodig waren om een opstartbare sd-kaart te creëren waarmee we RetroPie kunnen installeren op onze Raspberry Pi.

Mac

Net als Windows gebruikers heb je uiteraard eerst het img-bestand nodig van op de RetroPie site (link). Eenmaal de download is afgelopen kunnen je gewoon dubbelklikken op het bestand om het ook uit te pakken.

Het formatteren van je SD kaart en het installeren van de RetroPie software kun je doen met een hulpprogramma met de naam ApplePi Baker (link). Na de installatie duid je in Pi-Crust de correcte driveletter aan. Je kiest het correcte IMG-bestand bij Pi Ingrdients en drukt tot slot op Restore Backup.

ApplePiBaker

Linux

Linux gebruikers kiezen best de methode zoals de Windows gebruikers : eerst formatteren en dan het IMG-bestand op de SD kaart plaatsen. Voor het formatteren maken we gebruik van GParted. Het installeren van het IMG-bestand gebeurt met UNetbootin.

Stop je SD kaart in je computer en start daarna GParted op. In de rechterbovenhoek kies je dan de juiste letter die overeenkomt met je SD-kaart. Zorg dat je 100% zeker bent, want anders bestaat de kans dat je je harde schijf begint te formatteren!

Gparted001

Wie een usb-stick gebruikt die al eerder is gebruikt, moet eerst de bestaande partitie ‘ontkoppelen’. Dat doe je door te rechtsklikken in de balk en kiezen voor ‘ontkoppelen’.

Ga in het menu naar Schijf en kies Partitietabel aanmaken. GParted zal je nog een vragen als je wel 100% zeker bent. Je gevraagde bewerking komt nu in een soort wachtrij terecht. Gparted gaat pas verder als je drukt op de knop Toepassen. Nu zijn alle gegevens gewist en kunnen we gaan formatteren. We zien enkel een grijze balk. Rechtsklik hierop en kies voor Nieuw. Zorg ervoor dat je in het volgende scherm FAT32 kiest als bestandssysteem.

format-sdcard-linux-002

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Druk nu op de knop Toevoegen. Gparted zal nu beginnen met formatteren zodra je op de knop Voltooien hebt gedrukt (Of Bewerken >> Alle bewerkingen uitvoeren).

De volgende stap is UNetbootin gebruiken om het IMG-bestand op onze SD-kaart te krijgen. Geef aan dat het om Diskimage gaat en verwijs naar het IMG-bestand van RetroPie. Zorg ervoor dat bij Drive de juiste letter is geselecteerd! Druk op OK en je SD-kaartje is klaar.

RETROPIE-unetbootin

De Raspberry Pi opstarten

Nu gaan we over naar de Raspberry Pi. Sluit je HDMI kabel aan, een toetsenbord (muis is niet echt nodig), een WiFi dongle (of ethernetkabel), plaats je SD-kaart en als laatste sluit je de stroomadapter aan. Als je ook een controller hebt op usb, dan wacht je best nog even met deze aan te sluiten. Eenmaal je de stroom hebt aangesloten zal je RPi meteen opstarten (er is namelijk geen aan/uit-knop).

Tijdens het opstarten zie je enkel commando’s van Linux voorbijscrollen; dit is compleet normaal. Eenmaal het opstarten is afgerond, druk dan op F4 van je toetsenbord. We komen terecht in een terminalvenster. Wie ooit eerder met Linux heeft gewerkt zal dit zeker herkennen. We tikken onderstaande commando in

sudo raspi-config

Als er een wachtwoord wordt gevraagd : het standaardwachtwoord is raspberry. Opgelet voor AZERTY toetsenborden! Voorlopig gaat onze RPi ervan uit dat we werken met een QWERTY toetsenbord. De letter A zit op een QWERTY keyboard waar de Q staat bij een AZERTY keyboard. Wie niet vertrouwd is met Linux : het is normaal dat je cursor blijft staan als je een paswoord intikt.

We zien nu een menu verschijnen waarin we enkele zaken gaan aanpassen. We kunnen doorheen het menu scrollen met onze pijltjes en de Tab-toets. De eerste optie die we kiezen is Expand Filesystem gevolgd door de Enter-toets. Dit zal ervoor zorgen dat de volledige ruimte van ons SD-kaartje kan worden benut. De RPi vertelt ons dat het bij de volgende herstart de lege ruimte zal innemen.

RETROPIE-settings

Via Internationalisation Options kun je ook je keyboardlayout, tijdzone, regio,… instellen.

Tot slot kiezen we voor de Advanced Options om ook SSH (connectie tussen je hoofdcomputer en de RPi) te activeren en Overscan te deactiveren. Verder “enable” je ook SPI en Device Tree.

Pas als we alle instellingen correct hebben aangepast kunnen we onze RPi rebooten. Hiervoor kiezen we voor <Finish> en tikken het commando

sudo reboot

Netwerk aansluiten

De makkelijkste manier om je RPi op het internet te krijgen is om een ethernetkabel aan te sluiten via de router van je internet provider. Als je meer informatie wenst over het aansluiten op het netwerk (ook draadkloos) herlees je best nog eens het artikel RPi aanluiten op het netwerk.

Voor draadloos internet nog even de stappen in een notendop:

Druk F4 om een commandopromt te krijgen en tik onderstaande code in om het configuratiebestand te verkrijgen van draadloos internet. Als er een paswoord wordt gevraagd, dit is raspberry.

sudo nano /etc/network/interfaces/

In dit bestand moet onderstaande komen. Uiteraard vervang je My SSID door de naam van je netwerk. Voor MyPassword doe je hetzelfde; daar vul je het wachtwoord in van je draadloze netwerk :

auto lo
iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp
allow-hotplug wlan0
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
 wpa-ssid "My SSID"
 wpa-psk "MyPassword"

Let erop dat de ” weggehaald moeten worden!

Druk de combinatie CTRL en X om af te sluiten. Uiteraard ga je ook kiezen om het nieuwe bestand te bewaren. Om alles even te testen start je de RPi best opnieuw op. Dat doe je met het commando

sudo reboot

Als je internet niet werkt heeft het geen zin om verder te doen. Eerst moet je je internet werkende krijgen!

Nu wordt het tijd dat we ons hele systeem updaten. Dus als de RPi is herstart druk je op F4 om het terminalvenster te krijgen. Hiervoor tikken we twee aparte commando’s in. Als ons paswoord wordt gevraag (en je hebt het niet gewijzigd) : raspberry.

sudo apt-get update

gevolgd door

sudo apt-get upgrade

Je zult nu een heleboel scrollende tekst zien voorbijrollen. Geen paniek, dit is volkomen normaal. Dit duurt wel een tiental minuten. Tijd voor een koffie / sigaret / biertje dus. Tot slot gaan we nog een keertje herstarten :

sudo reboot

Aangezien een naakte installatie eigenlijk maar een lege doos is, moeten we nu de emulators zelf gaan installeren. We gaan veranderen van map met het volgende commando (let op de hoofdletters en de spatie na cd ! )

cd /home/pi/RetroPie-Setup

Nu geven we het commando in om de ‘setup’ van RetroPie te starten :

sudo ./retropie_setup.sh

We komen terecht in een menu waar we eerst en vooral een zeer belangrijke stap moeten nemen : namelijk een “binaries bases installation”. Dat is de eerste optie in ons menu.

RETRO-binariesbased

Druk op enter en onze RPi gaat aan de slag. Dit kan een tijdje duren. Tijd voor een koffie / sigaret / biertje (alweer). Na ongeveer een kwartiertje kunnen we weer verder. We komen vanzelf weer in het setup-menu terecht. Het kan nooit kwaad om nu ook de optie U : Update RetroPie Setup script te kiezen. Dit duurt normaalgezien niet lang (sorry geen biertje dit keer).

Kies nu de optie om te herstarten : R : Perform REBOOT.

De controller(s) installeren

Controllers hebben in dit geval een dubbele werking. Ze worden enerzijds gebruikt om het menu van EmulationStation te bedienen. Anderzijds dienen ze uiteraard ook voor de controls in de spelletjes. Het is belangrijk om dit onderscheid te kunnen maken.

Sluit alles aan : HDMI-kabel, toetsenbord, WiFi dongle (of ethernetkabel), de SD-kaart, de controller(s) en als laatste ook de stroomadapter. De RPi zal opstarten. Aangezien dit de eerst keer is dat de RPi opstart terwijl een controller is aangesloten, krijgen we nu de kans om die te configureren. Let op dat deze configuratie dient om EmulationStation te kunnen bedienen.

Bij het opstarten ziet RetroPie onze controller meteen. Door een knop ingedrukt te houden op de controller, kunnen we deze meteen instellen.

RETROpie-gamepad

Nu is het dus gewoon een kwestie van de juiste knopjes op de controller in te drukken.

RETROpie-gamepad-001

Als je knoppen ziet die je helemaal niet gebruikt, dan moet je gewoon een tijdje wachten. Onze RPi zal automatisch naar de volgende knop springen die je eventueel kan instellen.

Om je controller te gebruiken in de games zelf is dus meer nodig. Dit kun je lezen in Controllers gebruiken in RetroPie.

Games installeren

Eerst en vooral zul je dus aan games moeten geraken, de zogenaamde “roms”. Hierbij kan ik je niet helpen. Maar Google wel. Onthou dat je enkel roms mag downloaden van spellen die je zelf bezit!

Dit is ook de reden waarom we eerder in de instellingen SSH hebben geactiveerd. SSH stelt je in staat om met je hoofdcomputer op zoek te gaan naar roms, deze te downloaden en ze via FileZilla over te zetten naar je RPi. Gewoon via je thuisnetwerk. Op die manier hoef je niet steeds je SD-kaart te wisselen tussen de RPi en je hoofdcomputer.

Een andere manier om de roms op je SD-kaart te krijgen is om het kaartje in je hoofdcomputer in te pluggen en ze daar in de juiste mappen te plaatsen. Er is wel een kleine waarschuwing op z’n plaats. Elke emulator heeft zowat zijn eigen bestandsindeling nodig. Dus als je roms begint te downloaden, let je er best op als je downloads de juiste bestandsindeling hebben. Meestal is dat echter geen probleem. Meer daarover kun je hier vinden (zie de emulatorlijst aan de rechterkant).

Spellen voor de Nintendo moeten de extensie .nes hebben. Games voor de SNES hebben de extensie .sfc. Playstation 1 games hebben de extensie.bin, enz… Dus als je donwload in een zip-bestand is zul je dit eerst moeten uitpakken met 7-Zip.

Wie een Raspberry Pi 2 heeft kan met gemak Playstation 1 of Nintendo N64 games draaien. Met een RPi versie 1 wordt dit wat moeilijk. Daarvoor is de eerste versie iets te licht.

Er zijn dus twee manieren om je ROMs op je sd-kaartje te krijgen. De eerste manier is de eenvoudigste : je neemt het sd-kaartje uit je RPi en je plaatst dit kaartje in je hoofdcomputer. Op die manier kun je de ROMs in de juiste map plaatsen. Deze techniek is echter enkel betrouwbaar als je hoofdcomputer ook op Linux draait.

Daarom is het beter de tweede manier te gebruiken : namelijk met je hoofdcomputer een verbinding te maken met de RPi via je thuisnetwerk. Hiervoor heb je wel een FTP programma nodig. FileZilla (link) is steeds een betrouwbare keuze daarvoor.

RETROPIE-filezilla003

Installeer dus FileZilla op je hoofdcomputer. Om FileZilla te kunnen gebruiken hebben we wel het IP-adres nodig van onze RPi. Aangezien deze gewoon in je thuisnetwerk zou moeten zitten zal het IP-adres steeds moeten beginnen met 192.168… of 10.0…

Op de volgende manier komen we het IP-adres te weten. Start je RPi op en via de knop F4 kom je op de commandoprompt terecht. Daar tik je

hostname -I

Het scherm dat je daarop te zien krijgt toont je het IP-adres:

RETROPIE-ifconfig

Dit IP-adres hebben we nodig om met Filezilla een verbinding te kunnen maken. Start dus FileZilla op en vul het IP-adres in voorafgegaan door sftp:// Als gebruiker vul je pi in en het wachtwoord is raspberry. Druk op de knop snelverbinden. Poort is 22.

RETROPIE-filezilla

Eenmaal de verbinding tussen je hoofdcomputer en de RPi tot stand is gebracht, heb je links de bestanden op je lokale PC en rechts de mappenstructuur van je RPi. Het is dus de bedoeling dat je je ROMs gaat verplaatsen van link naar rechts. De map waar je je ROMS kan plaatsen is /home/pi/RetroPie/roms . Daar zul je voor elk systeem dat kan geëmuleerd worden een aparte map zien. Games voor MAME komen dus in de MAME-map en games voor SNES komen in de map SNES, enz…

Je zult trouwens merken dat 1 systeem verschillende emulators kan hebben. Dat maakt het allemaal een stuk moeilijker. Het is vaak een kwestie van proberen de juiste map (en bijhorende emulator) te vinden.

Als je je RPi met RetroPie opstart zul je merken dat enkel de systemen waarvoor er ROMs aanwezig zijn zullen worden getoond. In het begin zal er dus niet veel te zien zijn. Maar eenmaal je al je ROMs in de juiste mappen hebt geplaatst zal alles er al veel beter uitzien.

Games spelen

Uiteindelijk draait het maar om één ding : retrogames spelen! Ik zelf heb de ervaring dat SNES-games het makkelijkste gaan. Je plaatst de scf-bestanden in de map snes-snes9xrpi. Maar uiteindelijk zal veel afhangen van de ROMs die je downloadt en de versie van RPi. Dus onderstaande methode is geen garantie op succes.

emulationstation001

Sommige emulators hebben behalve de ROMs ook nog een BIOS-bestand van de console nodig. Zo heb je bijvoorbeeld het bestand SCPH1001.BIN nodig op PlayStation 1 games te kunnen spelen. Dit bestand komt terecht in de map /home/pi/RetroPie/BIOS. Als je nog andere BIOS bestanden nodig hebt kun je deze allemaal in dezelfde map plaatsen.

Nu heb je je eigen retro games console in huis. Op een SD-kaart van 16GB kunnen duizenden games worden geplaatst. Het het is een zware klus geweest, maar geef toe, het resultaat maakt alles goed.

2 Comments

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *