Kodibuntu installeren op je mini pc

Een mediacenter maken van een mini-pc is een populaire toepassing. Maar soms zie je de bomen door het bos niet meer. Er lijken wel zoveel mogelijkheden te zijn. OpenELEC is daar zeker één van de bekendste van.

Maar er is nog een andere mogelijkheid : Kodibuntu. Het is een Ubuntu Linux distributie die is toegespitst op het draaien van mediacenter software met de naam Kodi (vroeger heette dit trouwens XBMC. Op een kwartiertje maak je van je mini-pc een htpc!

1. Downloaden van Kodibuntu

De eerste stap is dus het bestand ophalen van Kodibuntu. Daarvoor ga je naar de downloadpagina en kies je voor de 64-bit versie van Kodibuntu :

kodibuntu-installeren-001

Zoals je ziet zijn er veel manieren om Kodi op je mini pc te krijgen. Ook voor de Raspberry Pi bestaat er zelfs een versie.

2. Een bootable usb-stick maken

Voor de volgende stap heb je een usb-stick nodig. Hierop gaan we onze download plaatsen. Alles wat momenteel op je usb-stick staat zal worden gewist. Maak dus eerst een backup als er nog belangrijke bestanden op staan. Zorg ervoor dat je stick 2GB is of groter. Een bootable usb stick maken kan op verschillende manieren en hangt af van het besturingssysteem dat je momenteel gebruikt.

Windows

We hebben verschillende manieren waarop we het Kodibuntu iso-bestand op onze stick kunnen krijgen. UNetbootin is er daar één van. Maar voor de sport gaan we hier Rufus gebruiken. Een reden daarvoor is omdat Rufus onze stick ook meteen zal herformatteren. Gebruik de onderstaande instellingen en zorg ervoor dat je het juiste iso-bestand kiest.

http://www.mini-pc-bouwen.be/wp-content/uploads/2015/06/formatter-usb-onder-windows-003.jpg

Druk daarna op de knop Start en je bootable usb-stick is klaar.

Wie graag een andere aanpak wenst, kan ook eens een kijkje nemen naar Wintobootic.

Linux

Ook bij linux hebben we verschillende tooltjes om een bootable usb stick te maken. Maar bij Linux is het toch beter om eerst onze stick te formatteren. Hiervoor gebruiken we GParted. Hoe je dit doet kun je lezen in Een usb-stick formatteren.

Na het formatteren kun we met UNetbootin het iso-bestand van Kodibuntu op onze stick te plaatsen.

kodibuntu-installeren-002

Druk vervolgens op de knop OK en je stick is klaar voor de volgende stap.

Mac

Ook voor Mac kunnen we de bovenstaande methode gebruiken. Dus eerst formatteren :

mac-usb-formatteren

Daarna gebruiken we ook UNetbootin zoals we hierboven reeds deden voor linux.

3. Installeren van Kodibuntu

Vooraleer we Kodibuntu gaan installeren op onze mini pc gaan we eerste alle usb-apparaten loskoppelen. Let vooral op externe harde schijven. Deze moet je zeker en vast ontkoppelen!

Zorg ervoor dat je mini pc uit staat en sluit de usb-stick aan. Het is nu de bedoeling dat de pc opstart vanaf de usb-stick. Mogelijks moet je hiervoor in je BIOS gaan. Vaak doe je dat door meteen na het aanzetten te drukken op F2 of de DEL-toets. Eenmaal in je BIOS ga je naar BOOT en verander je de ‘Boot Device Priority‘.

bios-boot-order

Bij een Mac houd je de Option toets ingedrukt tijdens het herstarten. Op die manier kun je nu ook je usb-stick kiezen om vanaf op te starten.

Eenmaal je mini pc herstart zal deze beginnen met het installeren van Kodibuntu. Wie eerder al eens linux heeft geïnstalleerd zal zich meteen thuis voelen in de installatieprocedure.

Wanneer je Kodibuntu eerst eens wil proberen zonder het echt te installeren kun je de eerste optie kiezen. Maar als je een nieuwe mini-pc hebt gebouwd, kun je kiezen voor de tweede optie : Install KODIbuntu.

kodi-installatiestappen-001

In de volgende stap wordt gevraagd in welke taal je je installatie wil doorlopen. Dit is niet de taal waarin Kodi zal opstarten, dat kan later nog worden ingesteld.

kodi-installatiestappen-002

Het volgende wat zal worden gevraagd is om je internetverbinding in te stellen. Zorg dus dat je het paswoord klaar hebt als je draadloss wil verbinden met internet. Vink meteen ook aan dat je de extra’s wil installeren. Dat bespaart je tijd en gedoe achteraf.

kodi-installatiestappen-003

We gaan er hier vanuit dat je Kodibuntu installeert op een nieuwe mini-pc. Je harde schijf is dus leeg en je kunt gerust voor de eerste optie kiezen. Druk op de knop Installeer nu.

kodi-installatiestappen-004

Kodibuntu wil nu weten in welke locatie we ons bevinden. Normaalgezien wordt de juiste locatie meteen getoond. Druk op de knop Verder.

kodi-installatiestappen-005

Vervolgens kunnen we onze toetsenbord indeling kiezen. Belgen kunnen hier dus hun AZERTY indeling kiezen.

kodi-installatiestappen-006

Nu kunnen we een naam geven aan onze nieuwe htpc computer, een gebruikersnaam en een bijhorend paswoord. Zorg ervoor dat Automatisch aanmelden is ingeschakeld.

kodi-installatiestappen-007

Nu alle instellingen zijn voltooid begint de eigenlijke installatie. Dit kan wel een tijdje duren.

kodi-installatiestappen-008

Eenmaal de installatie is voltooid zal onze mini pc vragen om te herstarten. Let erop dat je je usb-stick laat zitten bij het afsluiten. Pas als je pc begint met herstarten kun je de usb-stick verwijderen.

kodi-installatiestappen-009

Ziezo nu heb je een htpc met een werkend mediacenter. Voor de volgende stappen kun je terecht in het artikel De eerste stapjes met Kodi. Succes!

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *