OpenELEC installeren op je HTPC

Anno 2014 is er keuze genoeg bij het aanbod van mini-pc’s. Als je uiteindelijk een keuze hebt gemaakt zul je meteen aan de slag willen gaan om er een HTPC van te maken. HTPC is de afkorting van Home Theater Personal Computer. Er zijn verschillende manieren om zo’n project aan te pakken. Maar vaak kom je uit bij XBMC ( = Kodi). XBMC is software die je mini-pc uitrust met alles erop en eraan om er een volwaardige multimedia-pc van te maken.

Aangezien XBMC software is, is er dus ook een Operation System nodig; een bestuurssysteem. OpenELEC is er zo eentje. Het is een linux-distributie die uitgekleed is tot het hoogstnodige. Hierdoor kan zelfs een goedkope mini-pc met een bescheiden processor al voldoende krachtig zijn om je eigen HTPC mee te bouwen.

Om OpenELEC te installeren op een nieuwe mini-pc hebben we een usb-stick nodig. Let erop dat je gegevens zullen worden gewist die nog op de stick staan. Zorg dus voor een kopie van je bestanden als je die nog nodig hebt.

We hebben ook een tweede computer nodig om een opstartbare usb-stick aan te maken. We noemen dit de ‘hoofdcomputer’. Naargelang het besturingssysteem dat op je hoofdcomputer staat, zal de werkwijze lichtjes verschillen.

OpenELEC downloaden

Het eerste wat we gaan doen is het OpenELEC besturingssysteem downloaden. Daarvoor gaan we naar hun downloadpagina. Daar kiezen we de optie Generic Builds.

OpenElec-installeren-001

Er zijn ook nog andere versies. Bijvoorbeeld voor de Raspberry Pi, maar hier gaan we ons beperken tot de installatie op een mini-pc.

We zien nu een lijst met allemaal verschillende versies. We letten steeds op twee zaken :

  • kies voor de versie voor 64-bit; dit kun je herkennen aan x86_64 in de titel
  • kies NIET voor de versie waarbij [Diskimage] staat. Het is verleidelijk en lijkt makkelijker, maar dat is het niet.

OpenElec-installeren-00

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je het bestand hebt gedownload in de (nieuw aangemaakte) map HTPC.

USB-stick creëren in Linux

Eerst gaan we het bestand dat we op onze hoofdcomputer hebben gezet uitpakken. Het is immers een tar-bestand. En dat is niets meer dan een soort zip-bestand. Dus gewoon rechtsklikken en kiezen voor Hier uitpakken. Het resultaat is een nieuwe map met verschillende bestanden en mappen.

OpenElec-installeren-008

Vervolgens gaan we het Terminalscherm moeten openen. In Linux doe je dat door de toetsencombinatie CTRL + ALT + T in te drukken. Als dat niet werkt kun je uiteraard nog steeds via het menu een Terminalvenster openen.

Automatisch sta je in de rootmap van je computer. We navigeren dus eerst en vooral naar de map die we hebben aangemaakt door het uitpakken van het tar-bestand.

OpenElec-installeren-005

Dat doe je door het intikken van volgende commando :

cd ~/HTPC/OpenELEC-Generic.x86_64-4.2.1/

Voor het $-teken zien we nu dat we inderdaad zijn aanbeland in de correcte map. Nu moet je je USB-stick aansluiten op je Linux hoofdcomputer. Wellicht zal je een geluidssignaal horen dat erop duidt dat de stick is aangesloten.

Terug in je Terminalvenster tik je nu volgende commando

sudo fdisk -l

Dit commando zal je een lijst tonen van de apparaten die zijn aangesloten op je computer. De bedoeling is te weten te komen welke schijfletter onze usb-stick heeft gekregen. Als je weet wat de capaciteit is van je stick, dan zul je deze makkelijk kunnen herkennen. De grootte van het opslaggeheugen wordt namelijk ook getoond. In ons geval is de bewuste usb-stick dus dev/sdc.

OpenElec-installeren-006

Nu is het tijd om de usb-stick klaar te maken. Daarvoor gebruiken onderstaande commando :

sudo ./create_installstick /dev/sdc

Let er dus op dat sdc overeenkomt met het vorige commando we hebben ingegeven. Je zal ook het paswoord moeten ingeven van je computer. Het is normaal dat je de cursor niet ziet opschuiven bij het intikken van je paswoord. De computer begint nu met het klaarstomen van de usb-stick. Je zult een scherm zien vergelijkbaar met :

OpenElec-installeren-007

Ziezo, je stick is klaar om te gebruiken. Nu kun je deze gebruiken op je mini-pc.

USB-stick creëren in Windows

Ook in Windows beginnen we met hetzelfde tar-bestand dat we zonet van de OpenELEC-site hebben gehaald. Alleen kan Windows van nature niet zo goed overweg met dit soort bestanden. We zullen dus een programma moeten gebruiken. Ideaal is 7-Zip : gratis, makkelijk en gaat als een speer.

Als je bestand is uitgepakt zul je een nieuwe map zien verschijnen. In deze map dubbelklik je op create.installstick.exe .

Stop je usb-stick in je hoofdcomputer. Moet ik nog herhalen dat alles zal worden gewist? Opletten dus als er nog bestanden op je stick staan die je niet wil kwijtspelen!

In het bestandsbeheer ga ja na welke letter je usb-stick heeft gekregen.

OpenElec-installeren-009

In ons geval is dit dus de letter F.

Nu moeten we deze letter invullen zodat Windows kan beginnen met onze usb-stick klaarstomen.

OpenElec-installeren-010

Als je PC de toestemming vraagt als het programma weldegelijk mag starten, druk je gewoon op JA.

Het beschrijven van je usb-stick duurt ongeveer een halve minuut.

Ziezo, meer was er niet aan. Je usb-stick kan nu worden gebruikt om OpenELEC te installeren op je mini-pc.

USB-stick creëren in Mac OSX

Als alles goed is heb je dus reeds een tar-bestand op je Mac staan. Een Mac kan standaard overweg met dit soort bestanden. Je hoeft enkel te dubbellklikken.

Nu moet je een terminal-venster openen. Dat doe je via Applications >> Utilities >> Terminal.

Automatisch opent de Terminal in je root-folder. Geef nu het commando cd gevolgd door een spatie.

Ga nu naar de map waar je OpenELEC bestanden staan en sleep dit naar je Terminal-venster. Je commando zou er dus ongeveer alsvolgt kunnen uitzien :

cd /Users/mike/HTPC/OpenELEC-ION.x86_64-4.1

In je Terminal-venster sta je nu in de juiste map. Het enige wat we nu nog moeten doen is de usb-stick creëren. Daarvoor gebruiken we het commando :

sudo ./create_installstick_osx

Je ziet nu een scherm dat er ongeveer zo uitziet :

OpenElec-installeren-011

Zoals de laatste regel al aangeeft : de usb-stick is gecreëerd. We kunnen nu dus naar de volgende stap :

Installeren van OpenELEC

Eerst en vooral een waarschuwing!

Ontkoppel alle externe schijven en andere usb-sticks van je mini-pc vooraleer je begint met de installatie van OpenELEC! Er bestaat een kans dat deze worden gewist.

Zorg ervoor dat je mini-pc is uitgeschakeld en plug je usb-stick in de mini-pc.

Start je PC en druk herhaaldelijk op F12 (bij sommige modellen kan het ook F8 of F11 zijn) om in het opstartmenu te komen. Eenmaal in het opstartmenu, kies je je usb-stick.

We worden al meteen verwelkomd door een waarschuwing. OpenELEC meldt ons dat de installer nog in beta-fase verkeert. Geen paniek. Gewoon kiezen voor OK.

OpenElec-installeren-012

In het volgende scherm, kiezen we gewoon de eerste optie om de installatie te starten.

OpenElec-installeren-013

Het volgende scherm zal je vragen op welke disk de installatie moet komen. Als je geen harde schijf hebt geïnstalleerd, dan zul je dus enkel de keuze hebben van je usb-stick. De keuze om geen HDD te gebruiken kan best. Je kunt namelijk ook als je films, series, muziek,… halen van een externe HDD of via het netwerk.

Wees dus zeker welke keuze je maakt in onderstaande scherm!

OpenElec-installeren-014

OpenELEC gaat nu aan de slag. Dit kan enkele minuten duren. Wees dus een beetje geduldig.

Als alles klaar is kom je vanzelf weer terect in je startmenu waarmee je de installatie was begonnen. Verwijder je usb-stick en kies voor Reboot.

OpenELEC is nu geïnstalleerd op de mini-pc en je kunt aan de slag!

OpenElec-installeren-015

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *