PlayStation spelen op je mini PC

Een heel leuk project om mee aan de slag te gaan is het spelen van games op je mini-pc. Vooral als je houdt van wat oudere spelletjes kan er een nieuwe wereld voor je open gaan door zgn. ‘emulatiesoftware’. Dit houdt in dat je mini pc een PlayStation nabootst en je dus die oude PSX games gewoon op je mini pc kan spelen. Wat dacht je van Tomba, Final Fantasy VII, Driver, Abe’s Oddysee, Tekken 3 of Metal Gear Solid? Als je met weemoed terugdenkt aan die tijden : lees dan vooral verder. Als je te jong bent om deze games gespeeld te hebben : lees dan vooral verder.

In dit project gaan we ervan uit dat je reeds je mini-pc in elkaar hebt geknutseld en dat je hebt gekozen voor Linux als je besturingssysteem.

Wat hebben we allemaal nodig?

  • De emulatiesoftware
  • De BIOS van een Playstation 1
  • Een ISO-bestand van een PS1 game

De emulatiesoftware

Aangezien we ervan uit gaan dat je Linux hebt geïnstalleerd, kun je dankzij het softwarecentrum makkelijk de nodige software vinden. Open het softwarecentrum in zoek naar de term PCSX. Dubbelklik op het gevonden resultaat en druk op de knop installeren.

playstation-mini-pc-002

Enkele tellen later is de emulatiesoftware geïnstalleerd op je mini PC. Je kunt in het Terminalvenster ook het onderstaande commando gebruiken :

sudo apt-get install pcsxr

Je zal wel je wachtwoord even moeten intikken en de installatie zal beginnen. Na de installatie gaan we voor de zekerheid alles nog eens updaten zodat we zeker zijn van alle laatste versies op onze mini pc. Hiervoor gebruiken we het commando :

sudo apt-get update

BIOS van Playstation 1

De volgende stap is het verkrijgen van de BIOS van een Playstation 1-toestel. Hiervoor zal je op zoek moeten gaan op Google. Gebruik gewoon de zoekterm ‘PSX BIOS‘. Eenmaal je het juiste bestand hebt gevonden, zal dit wellicht in zip-formaat op je computer staan. Even rechtsklikken en kiezen voor Hier uitpakken. Het resultaat is een BIN-bestand (het kunnen er ook meerdere zijn, maar dat is oké). Wellicht zal er zeker een bestand zijn met de naam scph1001.BIN. Selecteer je BIOS-bestand(en) en kies voor Kopiëren (ctrl + c).

De volgende stap is om de bestanden te plakken in de bios-map van pcsxr. Automatisch is dit een verborgen map in Linux. Ga naar je persoonlijke map en druk op ctrl + H om ook de verborgen mappen te zien (je zult merken dat deze mappen beginnen met een punt). Ga naar de map .pcsx en open deze door te dubbelklikken.

playstation-mini-pc-003

Nu zul je een map zien met de naam bios, open deze en plak (ctrl + V) hierin de bios-bestanden die je zonet had gekopieerd.

Ziezo, je bios is geïnstalleerd in de emulator.

PS1 ISO’s

Uiteraard moet je de spellen in je bezit hebben eer je de ISO’s ervan op je computer hebt staan. Op sites als eBay kun je heel goedkoop Playstation games op de kop tikken. Met het brandprogramma in Linux kun je dan een ISO maken van zo’n schijfje. Maar een mini-pc heeft meestal geen cd/dvd-lezer ingebouwd. Dan kun je bij onderstaande sites terecht voor de ISO’s.

Freeroms.com

Emuparadise.me

Coolrom.com

Romulation.net

De eerste keer…

PCSX-R start je op via het startmenu >> Spellen >> PCSX. De eerste keer moeten we nog enkel instellingen aanpassen. Het belangrijkste is de configratie van het beeld. Klik dus op Configuration >> Plugins & BIOS.

playstation-mini-pc-004

Eerder hebben we de bestanden voor de BIOS reeds in de correcte map geplaatst. Deze zijn nu beschikbaar helemaal onderaan het configuratiescherm. Daarna is het dus aan de beurt aan het onderdeel Graphics.

Ik had de beste resultaten door te kiezen voor OpenGL Drivers. Het instellen ervan kun je doen door te drukken op het knop ernaast. Ik koos onderstaande instellingen :

OpenGL Driver configuration_002

Een gamepad gebruiken

Ik zelf had nog een gamepad liggen van een Playstation 2. Dankzij een adaptertje werkte alles meteen out of the box.

ps2-adapter-usb

PCSX_003

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *