RetroPie 3 : PSX games spelen

Eén van de leukste dingen die je kunt doen met een Raspberry Pi 2 is het spelen van PlayStation 1 spelletjes. Vaak wordt ook de afkorting psx gebruikt voor PlayStation 1. De RPi2 is krachtig genoeg om deze games te emuleren. Dus hier gaan we je tonen hoe je dit best aanpakt.

We gaan ervan uit dat je dus een RPi2 hebt met een werkende versie van RetroPie 3.

Wat hebben we nodig?

  • RPi 2 met een werkende versie van RetroPie 3
  • Een netwerkverbinding en het ip-adres van de Rpi 2
  • Een controller die reeds is geconfigureerd
  • Een psx rom file (een game dus)
  • De psx bios
  • FileZilla om bestanden over te zetten

Het ip-adres van onze RPi 2

Zorg ervoor dat je RPi 2 is aangesloten op je netwerk. Dat kan via een netwerkkabel of draadloos zijn, maakt niet veel uit. Start je RPi 2 op en wacht tot EmulationStation volledig is geladen. Ga naar het RetroPie-menu en kies de optie ‘Show IP Address‘.

retropiemenu-001

Er komt een scherm waar je je ip-adres terug kan vinden. Noteer het nummer. Het nummer zal beginnen met 192.168.x.x .

Een tweede manier om je ip-adres te achterhalen is om meteen EmulationStation te verlaten zodra het is opgestart. Dit doe je door op F4 te drukken. Je komt dan terecht op de commandoregel. Daar tik je

hostname -I

Opgelet het laatste karakter is een hoofdletter i, geen l.

ip-adres-retropie

PSX game en PSX bios

Om psx games te spelen hebben we uiteraard een psx rom nodig. Daarbij kan ik jou niet helpen. Google wel. Hetzelfde geldt voor de psx bios. Het bestand dat je nodig hebt heeft de naam SCPH1001.BIN. Dit bios-bestand lijkt oké voor de meeste spelletjes. Bewaar deze bestanden ergens op je hoofdcomputer.

Een ideale rom voor psx bestaat uit twee bestanden met dezelfde naam. Het ene bestand is een bin-bestand, het andere is een cue-bestand. Als voorbeeld gaan we hier verder met het spel Skullmonkeys (redelijk onbekend pareltje trouwens!).

Skullmonkeys

Na het uitpakken van het zip-bestand zien we inderdaad twee bestanden : een cue-bestand en een bin-bestand. Het zijn deze twee bestanden die we later nodig zullen hebben. Het bin-bestand is steeds veel groter dan het cue-bestand. Het cue-bestand is eigenlijk niks meer dan een lijst die aangeeft welke muziek op welk moment moet worden gespeeld als jij je spel aan het spelen bent. Het is echter niet áltijd een superbelangrijk bestand. Maar als het er is, dan kopieer je het gewoon mee met het bin-bestand.

Verbinding maken tussen hoofdcomputer en RPi 2

Op onze hoofdcomputer zorgen we ervoor dat FileZilla is geïnstalleerd.

RETROPIE-filezillaWe vullen bovenaan het scherm volgende zaken in:

  • Host : je ip-adres vooraf gegaan door sftp://
  • Gebruikersnaam : pi
  • Wachtwoord : raspberry
  • Poort : 22 (is niet verplicht)

Daarna drukken we op de knop Snelverbinden. Als je dit de eerste keer doet, zal FileZilla een waarschuwing tonen dat er een verbinding wordt gemaakt met een andere computer. Uiteraard geven we dan de toestemming om een verbinding tot stand te maken.

BIOS en rom installeren

Het eerste werk dat we (eenmalig) moeten doen is het bios-bestand overbrengen met FileZilla. In het linkergedeelte (onze hoofdcomputer) van FileZilla moeten we zoeken naar het bestand SCPH1001.BIN. In het rechtergedeelte (de RPi 2) gaan we naar de map /home/pi/RetroPie/BIOS/ .

retropie-bios

Eenmaal je in beide helften in de juiste map staat is het enkel nog een kwestie van rechtsklikken op het bios-bestand en kiezen voor Uploaden. Het bios-bestand komt dan op de juiste plaats op de RPi 2 terecht :

retropie-bios-002

Het eenmalige werkje van het bios-bestand op zijn juiste plaats zetten zit erop. De volgende stap is het overbrengen van de psx-rom (in ons geval dus Skullmonkeys).

In het linkergedeelte gaan we nu op zoek naar de twee bestanden van Skullmonkeys. In het rechtergedeelte gaan we naar de juiste map waar onze roms moeten komen : /home/pi/RetroPie/roms/psx.

retropie-rom-installeren-001

Opnieuw dezelfde werkwijze : we selecteren de twee bestanden in het linkergedeelte en kiezen voor Uploaden. Na een tijdje staan de twee bestanden in de juiste map op onze RPi 2.

retropie-rom-installeren-002

Eigenlijk hebben we nu de basis achter de rug en kunnen we meteen beginnen spelen. We herstarten wel best eerst eens onze RPi 2. In EmulationStation drukken we op de Startknop >> Quit >> Restart System >> Yes.

quit-es

Als we nu in het hoofdmenu van onze RPi 2 kiezen voor Playstation zien we onze game Skullmonkeys verschijnen :

rp-psx-menu

Wat zien we ? Skullmonkeys staat twee maal in onze lijst. Dat komt omdat we ook twee bestanden hebben overgeplaatst : een cue-bestand en een bin-bestand. We kunnen dit oplossen. Het is niet verplicht, maar wel zo handig.

Sluit op je RPi 2 EmulationStation af door op F4 te drukken en tik het commano :

cd /etc/emulationstation

In deze map vinden we een bestand met de naam es_systems.cfg. Controleer dit door met het ls-commando een lijst op te vragen van alle bestanden in deze map.

es-cue-files-001

Tik nu onderstaande commando in :

sudo nano es_systems.cfg

Sudo zorgt ervoor dat we alle rechten krijgen om wijzigingen aan te brengen. Het commande nano opent een soort teksteditor waarin het bestand es_systems.cfg zal worden geopend. Het is dus de bedoeling dit bestand lichtjes te wijzigen.

Het resultaat is een lijst waarin alle parameters zijn ingesteld voor elke emulator op onze RPi 2.

es-psx-001

Scroll naar beneden tot je aan de psx-sectie komt. bij <extension> zien we een hele lijst extensies staan waarvan de emulator in staat is deze te lezen. We zien ook .cue en .CUE staan. Retropie draait op linux en linux maakt een onderscheid tussen hoofdletters en  kleine letters. Vandaar dat we elke extensie twee keer zien verschijnen.

We kunnen zonder problemen .cue en .CUE verwijderen uit het lijstje. Sluit het bestand af met CTRL en X en zorg ervoor dat de wijzigingen worden bewaard door op Y te drukken. Druk ook nog eens op enter om de naam van het bestand te bevestigen.

es-psx-002

Het kan geen kwaad om de cue-extensie uit de lijst te halen. Het cue-bestand in kwestie zal nog steeds werken. Alleen wordt het niet meer getoond in EmulationStation.

Ook FileZilla heeft gemerkt dat er een bestand werd gewijzigd en vraagt ons als het bestand op de RPi 2 moet worden aangepast. Uiteraard gaan we dit bevestigen. Het oude bestand mag worden overschreven.

Als we de Rpi 2 opnieuw opstarten zullen we merken dat Skullmonkeys maar 1 keer wordt getoond : 1x een bin-bestand en het cue-bestand is niet meer te zien, maar werkt wel nog. Herstarten vanop de commando-regel doe je met de opdracht

sudo reboot

De moeilijke gevallen

Bovenstaande was een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Jammer genoeg is de praktijk soms iets ingewikkelder. Met de games die komen in een cue en bin-combinatie  is er geen probleem. Daarvoor is bovenstaande voldoende.

Soms zijn er echter en paar stappen extra nodig. Het maakt de weg iets langer, maar niet echt moeilijker, geloof me.

Multidisk games

Psx games die op meerdere schijfjes kwamen (bvb Policenauts) zijn niet zomaar op onze RPi 2 te spelen. De reden wordt al meteen duidelijk als je het spel bekijkt op je hoofdcomputer. Er zijn namelijk 2 bestand die moeten worden uitgepakt : één voor disc 1 en één voor de tweede schijf.

Policenauts-multidisc

Na het uitpakken van bovenstaande bestanden krijgen we 2 mappen (Disc 1 en Disc 2) met daarin telkens 2 bestanden : een bin- en een cue-bestand. In totaal dus 2 bin-bestanden en ook 2 cue-bestanden. Als we deze zomaar in de juiste map van RetroPie gaan plaatsen zullen we enkel de eerste disc kunnen spelen.

De emulator is niet in staat correct te wisselen tussen 2 “discs”. Of beter gezegd : 2 bin-bestanden.

Nog een vervelend gevolg zou zijn dat we in ons EmulationStation menu 2x Policenauts zouden zien staat.

De oplossing is eenvoudig, maar vraagt een beetje werk : we gebruiken software om van de bestanden 1 bestand te maken. Dit nieuwe bestand zal een PBP-bestand worden. Daarvoor hebben PSX2PSP v1.4.2 nodig. Dus downloaden op je Windows computer en installeren door te dubbelklikken op het exe-bestand.

Eigenlijk stamt het programma nog uit de tijd dat de psp populair was. Ook toen waren mensen op zoek om hun PSX spellen te spelen op andere computers. Uiteindelijk was het dankzij PSX2PSP mogelijk om PlayStation games te spelen op een PSP.

psp-playing-psx

Linux gebuikers staan een beetje in de kou. Maar ze kunnen dankzij Wine het programma perfect gebruiken. Installeer Wine en Wine-tricks. Daarna kun je rechtsklikken op het exe-bestand om het in je Linuxcomputer te draaien. Voor vragen kan je hier terecht.

Eenmaal PSX2PSP is op gestart moet we eerst naar de Options gaan. Daar veranderen we het compressienivau naar 1. Ik heb gemerkt dat niveau 9 problemen kan geven. Maar raar genoeg ook niveau 0. Met 1 heb ik nog geen problemen gehad.

psx2psp003

De optie Disable Customized images when… kun je gerust afvinken. Het is immers niet de bedoeling dat deze game op een PSP wordt gespeeld. Ook de andere tabbladen in dit scherm kun je laten voor wat ze zijn. Tenslotte klik je op Save.

We komen terug in ons hoofdscherm en daar moeten we in het eerste vakje al onze bin-bestanden invullen.

psx2psp001

Door op de drie puntjes te duwen kun je een bestand gaan kiezen op je PC. In het geval van Policenauts hebben we dus twee bin-bestanden; één voor elke disc.

Vervolgens gaan we de map kiezen waar de eboot moet terechtkomen :

psx2psp002

Alle overige instellingen kun je laten voor wat ze zijn. Deze zijn handig als je je psx game op een PSP wil spelen, maar voor RetroPie hebben we hier totaal geen boodschap aan. We drukken onderaan dus op de knop Convert.

psx2psp004

Eenmaal we op de Convertknop hebben gedrukt, gaat onze computer aan de slag. Na een tijdje is de omzetting een feit en kunnen we een EBOOT.PBP bestand terugvinden in de map die we eerder hadden gekozen.

Het is wel aangeraden om de naam EBOOT te wijzigen in de naam van ons spel. Anders zien we in EmulationStation allemaal spellen met de naam EBOOT. En dat willen we natuurlijk niet. Zorg er wel voor dat de extensie PBP behouden blijft.

Volhouden! We zijn er bijna.

Eigenlijk hebben we alles gedaan wat we moeten doen, maar er is ook nog een kleine, eenmalige aanpassing nodig in de bestanden van RetroPie. Standaard ziet RetroPie namelijk geen PBP-bestanden.

Als je de stappen hierboven netjes hebt gevolg, dan weet je wellicht al wat we nu moeten doen : het veranderen van het bestand es_systems.cfg.

Start je RPi 2 op en laat Emulationstation netjes laden. Als alles is geladen ga je via het menu naar de commandoregel (Startknop >> Quit >> Quit EmulationStation >> Yes).

We komen terecht op de commandoregel en willen dus es_systems.cfg wijzigen. Tik het commando

cd /etc/emulationstation/

Zo komen we in de map terecht waar het bestand es_systems staat (je kan dat controleren door het commando ls in te geven, dit geeft je een lijst van alle bestanden die in je huidige map staan).

Geef nu de opdracht

sudo nano es_systems_cfg

Zoals reeds eerder gezegd : sudo is het commando om ons alle nodige rechten te bezorgen en nano is de opdracht om de teksteditor te starten.

Ga op zoek naar de regels die de instellingen van PlayStation / PSX bepalen. Bij <extensions> voegen we .PBP en ook .pbp toe. Let op het puntje voor de extensie.

Sluit het bestand af met CTRL en X en zorg ervoor dat de wijzigingen worden bewaard door op Y te drukken. Druk ook nog eens op enter om de naam van het bestand te bevestigen.

Tik nu de opdracht

sudo reboot

Hierdoor start de RPi 2 weer opnieuw op en worden de wijzigingen geregistreerd. Nu is het enkel nog een kwestie van de PBP-file in de juiste map ( /home/pi/RetroPie/roms/psx) te plaatsen met FileZilla.

Ziezo, nu ben je in staat om PSX games met meerdere discs te spelen. Er zit echter een addertje onder het gras. Als je op een gegeven moment moet wisselen van disc, dan heb je bepaalde toetsencombinaties nodig. Deze zijn standaard echter niet ingesteld.

We belanden dus bij de volgende stap : het instellen van de toetsen om te wisselen vasn schijfje.

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *