Retropie installeren in Ubuntu 16.04

Wie een beetje rondneust op deze site weet dat ik een zwak heb om retrogames te kunnen spelen. Een Raspberry Pi is daarvoor een goedkope en prima oplossing. Maar toch zijn er ook tekortkomingen. Een Raspberry Pi, zelfs het het laatste model (RPi3), kan nooit op tegen de kracht van een ‘deftige’ mini-pc die je zelf bouwt. En die kracht komt goed van pas. De games worden namelijk ‘nagespeeld’ door emulators. Dat is software die originele consoles of computers kan nabootsen.

Bovendien kun je een mini-pc ook gebruiken voor je dagdagelijkse taken zoals surfen, mailen, je bankzaken verrichten, je foto’s beheren,… Daarvoor is een Raspberry Pi iets te licht.

Waarom Retropie op een Ubuntu 16.04 pc?

Retropie is een stuk software dat het spelen van retrogames van verschillende systemen een stuk makkelijker maakt. Denk maar aan SNES, NES, PlayStation, PSP, Sega Megadrive, Atari,… Daarbij komt nog dat alles ook netjes in een makkelijk te bedienen menu wordt gepresenteerd : EmulationStation.

RETROPIE-startscreen

De community rond RetroPie is werkelijk enorm en er is geen probleem dat ze niet kunnen oplossen. Maar zoals het woord al zegt : RetroPie is gemaakt om te draaien op een Rapsberry Pi. Maar voortaan is het toch mogelijk om ook op een Ubuntu-Linux pc RetroPie te draaien. Hierdoor kun je de kennis die is opgebouwd over RetroPie makkelijk toepassen op je mini-pc met Ubuntu. Komt daar nog bij dat de kracht van je mini-pc (t.o.v. een RPi) zal toelaten om ook ‘zwaardere’ systemen te emuleren.

Ubuntu versie 16.04 is een zogenaamde LTS-versie. Dat wil zeggen dat er ondersteuning wordt geboden voor een periode van 5 jaar. Dit zijn dus steeds zeer stabiele en goed onderhouden versies. Laat je niet verleiden door vorige versies om RetroPie te installeren. Deze versie van RetroPie is speciaal geoptimaliseerd voor versie 16.04 van Ubuntu Linux.

Wie Windows op z’n mini-pc wil gebruiken voelt zich wellicht een beetje in de kou gelaten. Maar ook zij kunnen perfect zo’n pc opbouwen. Alleen zal er een beetje meer werk zijn. Zij zullen een combinatie moeten installeren van RetroArch en EmulationStation. Kijk eens naar Een mini game pc maken voor retrogames.

Welke stappen zijn er nodig?

 • Kopen en bouwen van een mini-pc
 • De mini-pc opbouwen vanaf nul
 • Ubuntu 16.04 installeren
 • Instellingen van Ubuntu aanpassen
 • Installatie Retropie
 • Roms en bios toevoegen
 • Spelen!

Kopen en bouwen van een mini-pc

Een mini-pc komt bijna altijd in de vorm van een barebone. Dat wil zeggen dat we zelf nog een harde schijf en werkgeheugen moeten inbouwen. Hierover kunnen we eigenlijk kort zijn. neem gewoon een kijkje op Werkgeheugen en harde schijf inbouwen. We zouden het zelf niet beter kunnen uitleggen đŸ˜‰ Een SSD-schijf is uiteraard het overwegen waard. Maar als je vooral voor PlayStation en PSP games wil gaan hou je best rekening met het feit dat 1 game makkelijk een halve gigabyte overschrijdt. In zo’n geval is een traditionele harde schijf dus zeker en vast het overwegen waard.

Blijft natuurlijk de vraag : welke mini-pc moet ik nu kopen?

Er zijn tientallen mini-pc’s die in aanmerking komen. Wellicht kies ook jij voor een mini-pc vanwege het beperkte budget. Wel, dan zijn er twee modellen die er een beetje uitspringen. Beiden van de bekende reeks Intel NUC.  Dit zijn mijn twee persoonlijke favorieten : de Intel NUC5CPYH en de Intel NUC6i3SYH.

 NUC6I3SYHNUC5CPYH
ProcessorIntel Core i3 (6de Gen) 6100U / 2.3 GHz / Dual CoreIntel Celeron N3050 / 1.6 GHz / Dual Core

Processor-score (kracht)
3502915
Max. RAM geheugen32GB DDR48GB DDRL3L
SD kaartlezerjaja
Afmetingen11.5 cm x 11.1 cm x 3.2 cm11.5 cm x 11.1 cm x 5.16 cm
AansluitingenHDMI, DisplayPortVGA, HDMI
Prijs€350,00€170,00

Andere alternatieven kunnen zijn :

 • Gigabyte BRIX GB-BACE-3150
 • Gigabyte BRIX GB-BSi3-6100
 • ZOTAC ZBOX BI323
 • MSI Cubi-213WE

De mini-pc opbouwen vanaf nul

Een mini-pc komt bijna altijd zonder RAM-geheugen, zonder harde schijf en zonder besturingssysteem. Hoog tijd dus dat je eerst eens volgende leest :

Welke RAM-modules moet ik kopen?

Welke harde schijf moet ik kiezen?

Werkgeheugen en harde schijf installeren

Wat het besturingssysteem betreft : hier gaan we dus voor Ubuntu 16.04. Linux Mint 18 kan ook trouwens!

Ubuntu 16.04 installeren

Wie een nieuwe mini-pc heeft (met uiteraard een harde schijf en werkgeheugen ingebouwd) kan aan de slag. En wie nog nooit een Linux-versie heeft geĂ¯nstalleerd zal schrikken van het gemak waarmee dat gaat. Laat je dus zeker niet afschrikken. Het gaat zelfs sneller en makkelijker dan Windows installeren.

De eerste stap is het binnenhalen van Ubuntu 16.04. Easy peasy! Gewoon linkje volgen en kiezen voor de 64-bit Desktop-versie.

ubuntu-16-04-downloaden

Nu moet je een bootable usb-stick maken waarop deze download wordt geplaatst. UNetbootin kan je daarbij helpen. Lees er meer over :

Een bootable usb-stick aanmaken

Voor de volgende stap schakelen we nu over naar je nieuwe mini-pc. Plug de usb-stick in een usb-poort en start je mini-pc op. Afhankelijk van het model dat jij hebt, moet je nu een bepaalde toets indrukken zodat je mini-pc opstart van de usb-stick, en niet de harde schijf. Vaak is dat de toets F10 (NUC) of F8 (Brix).

Na enkele seconden zie je dat Linux zal opstarten. Kies Nederlands als taal en druk op de knop Ubuntu Installeren.

ubuntu1604-002

Zorg ervoor dat beide opties in het volgende scherm zijn aangevinkt. Dat bespaart ons meteen heel wat gedoe later. Druk op Verder als je beide opties hebt aangevinkt.

ubuntu1604-003

Als je een nieuwe harde schijf/ SSD hebt geĂ¯nstalleerd in je mini-pc kun je de eerste optie kiezen : de schijf wissen en met een nieuwe installatie beginnen. Druk op de knop Installeer nu.

ubuntu1604-004

Ubuntu 16.04 zal ons nog even waarschuwen dat alles zal worden gewist van onze harde schijf. Geen probleem dus als je met een nieuwe harde schijf / SSD begint.

ubuntu1604-005

Nu zal de installatie beginnen. Om meteen Ă©Ă©n en ander juist in te stellen zal Ubuntu je vragen waar je locatie is. Stel deze correct in en ga verder.

ubuntu1604-006

De volgende stap is het instellen van je toetsenbord. Belgen kiezen voor AZERTY en Nederlanders wellicht voor QWERTY. Als je dat wil kun je eerst even uittesten als je wel de juiste indeling hebt gekozen. Check vooral even de leestekens. Druk op de knop Verder.

ubuntu1604-007

Nu komt een belangrijke stap! Ubuntu zal een paar zaken willen weten : de gebruikersnaam, de naam van je computer, je wachtwoord,… Het is niet nodig hier paranoia over te doen. Hou het eenvoudig en noteer je gegevens! Een kort paswoord met enkele uitroeptekens erachter is altijd goed. Zorg er ook voor dat je bij het opstarten automatisch wordt aangemeld. Maar het belangrijkste : noteer deze gegevens!! Druk daarna op de knop Verder.

ubuntu1604-008

Nu is het enkele minuten wachten. Ubuntu gaat zichzelf beginnen installeren. Tijd voor een biertje/koffie/thee dus.

ubuntu1604-009

Na 10 Ă  20 minuten zal de installatie voltooid zijn. Het is nu tijd om je computer opnieuw op te starten.

ubuntu1604-010

Je installatie is nu compleet. Maar we gaan er meteen voor zorgen dat we zonder vertragingen, noch zorgen verder kunnen gaan.

Instellingen van Ubuntu aanpassen

Wie nog nooit met Ubuntu Linux heeft gewerkt is wellicht een beetje overwelmd door een volledig onbekend systeem. Maar je zult al vlug merken dat Ubuntu heel snel in je vingers gaat zitten. Maar we gaan eerst wat instellingen aanpassen die het ons later een stuk makkelijker zullen maken. Dan zijn we daar meteen van af.

Her eerst wat we gaan doen is ervoor zorgen dat de bestandsbeheerder (de ‘Verkenner’ dus) een optie krijgt ‘openen als Administrator’. De bestandsbeheerder in Ubuntu noemt trouwens Nautilus. Standaard is deze niet ingebouwd zodat je niet zomaar je installatie om zeep zou kunnen helpen. Om zoiets te bereiken hebben we de commandoregel nodig. In Linux noemt zoiets ‘een Terminalvenster’. Open dus een De Terminal. Dat doe je door te klikken op onderstaand icoontje aan de linkerzijde van je scherm :

ubuntu1604-013a

Er opent een scherm waar je je gebruikersnaam ziet en de naam die je gaf aan je computer.

ubuntu1604-013b

Tik onderstaande commando in gevolgd door Enter. Geef daarna je paswoord in. Opgelet! Het is normaal dat je de cursor niet ziet opschuiven als je je paswoord intikt. Druk nogmaals op Enter om Nautilus aan het werk te zetten.

sudo apt-get install nautilus-admin

Het woordje ‘sudo‘ vertelt Ubuntu dat jij iets wil doen als zgn. ‘superuser’ (die alle rechten over de computer heeft). Het commando appt-get intall vertelt Ubuntu dat je iets wil installeren. En nautilus-admin tenslotte vertelt welk pakket je precies wil installeren.

Nu we in Nautilus de optie ‘openen als administrator’ hebben toegevoegd kunnen we naar de volgende stap gaan : het uitzetten van ons paswoord. In Ubuntu Linux zijn alle opdrachten die je geeft Ă©n die een bepaald risico kunnen inhouden beveiligd. Ubuntu zal dan steeds je paswoord vragen. Heel veilig, dat wel. Maar uiteindelijk ook vervelend als we RetroPie goed willen gebruiken.

We gaan deze veiligheid dus uitschakelen en ervoor zorgen dat we dat paswoord niet meer moeten ingeven.

Open je bestandsbeheerder Nautilus :

ubuntu1604-014a

Helemaal rechts kies je voor Computer en je opent de map etc.

Scroll helemaal naar onderen tot je het bestand sudoers ziet staan.

ubuntu1604-014b

1x rechtsklikken op dit bestand en kies de optie open als Administrator.

ubuntu1604-014c

Nadat je je paswoord hebt ingegeven, opent er een teksteditor. Helemaal onderaan voeg je onderstaande regel toe :

$user ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL

Het woord user vervang je door je gebruikersnaam die je bij de installatie hebt gekozen.

ubuntu1604-015

Kies in de rechterbovenkant van de teksteditor voor Opslaan en daarna kun je de editor terug afsluiten. Ook Nautilus mag je nu sluiten.

De volgende stap is het uitzetten van de screensaver. Niks zo vervelend als een screensaver die actief wordt als jij net lekker een paar zombies aan het afknallen bent. Hiervoor moeten we bij de Systeeminstellingen zijn :

ubuntu1604-016a

Daar kies je de optie Helderheid en vergrendelen. Zorg ervoor dat je screensaver uit staat.

 

ubuntu1604-016c

Nog steeds in de Systeeminstellingen ga je naar gebruikersaccounts en zorg je ervoor dat Automatisch aanmelden uit staat.

ubuntu1604-018

Installatie RetroPie

Nu gaan we RetroPie installeren op de mini-pc. Maar voor we daar aan beginnen gaan we ons volledige systeem eerst voorzien van alle updates, dat kan nooit kwaad. Hiervoor moet je weer in de Terminal zijn. Tik daar het volgende commando :

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Opnieuw zal je paswoord worden gevraagd. Tik het in en druk op Enter. Nogmaals : het is normaal dat je de cursor niet ziet opschuiven als je je paswoord intikt. Je ziet ook geen sterretjes op bolletjes, dit is compleet normaal.

Ubuntu zal nu alle nodige updates beginnen te installeren. Dit kan enkele minuten duren, wees dus een beetje geduldig. Op een gegeven moment wordt er gevraagd als je wel zeker bent dat al die updates mogen worden geĂ¯nstalleerd. Uiteraard druk je op de letter j en Enter.

ubuntu1604-021a

De volgende stap is het installeren van alle nodige pakketjes. Dit doe je met onderstaande commando :

sudo apt-get install -y git dialog

Volgende stap is het installeren van een setup-script. Misschien is het allemaal Chinees voor je, maar maak je geen zorgen. We hoeven al deze commando’s maar 1x in te geven. eenmaal Retropie is geĂ¯nstalleerd zullen we naar hartelust kunnen gamen đŸ™‚ Let er trouwens ook op dat je de commando’s correct intypt en let op de hoofdletters! Want Linux maakt een onderscheid tussen kleine en hoofdletters.!

git clone --depth=1 https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup.git

Opnieuw gaat Ubuntu nu een tijdje aan de slag. Nu is het script geĂ¯nstalleerd en kunnen we het voor de eerste keer opstarten. Hiervoor moeten we eerst naar de map gaan waar het script terecht gekomen is (cd = change directory) :

cd RetroPie-Setup

Je zult merken dat de commandoregel nu toont dat we in de correcte map zijn aanbeland :

ubuntu1604-023a

Tot slot gaan we het script opstarten om eindelijk RetroPie te installeren :

sudo ./retropie_setup.sh

Hier hebben we de hele tijd op zitten wachten! Eindelijk gaat RetroPie aan de slag. Het eerste scherm is een waarschuwing dat je nooit mag betalen voor RetroPie want alles is gratis. Dat weten we ondertussen wel (want we zijn er net mee bezig).

ubuntu1604-025

Gewoon een druk op de Enter-knop en we kunnen verder gaan. We komen in een menu terecht waar we alle nodige bestanden kunnen installeren (Manage Packages). In dit menu kan je navigeren met je pijltjestoetsen en de Enter-knop.

ubuntu1604-026

Kies voor Manage Packages en druk op Enter. In het volgende scherm kies je de optie Quick Install. Daarna moet je nog even bevestigen.

ubuntu1604-027

RetroPie wordt nu geĂ¯nstalleerd. Opnieuw even geduld dus.

ROMs en BIOS toevoegen

Open Nautilus, de bestandsbeheerder, en ga naar je persoonlijk map (vergelijkbaar met Mijn Documenten in Windows). Open de map RetroPie. Daar zie je 3 submappen :

ubuntu1604-030

De belangrijkste map is de map roms. Als je deze opent zie je al de systemen staan die je kunt spelen (en dat zijn er heel wat!). Het makkelijkste systeem om mee te beginnen is SNES. Plaats dus je rom-bestand(en) in de correcte map die overeenkomt met het systeem dat je wil spelen.

SNES heeft geen BIOS bestanden nodig. ROMs plaatsen in de juiste map is voloende.

ubuntu1604-031

Als je een systeem hebt waarvoor ook BIOS-bestanden nodig zijn (bvb GameBoy Advance), dan plaats je de BIOS-bestanden in de map../RetroPie/bios.

Spelen!

Om eindelijk je retrogames te spelen, ga je opnieuw naar de Terminal en tik je onderstaande commando. Zorg ervoor dat eventueel een gamecontroller is aangesloten.

emulationstation

Let erop : geen hoofdletters!

Nu start EmulationStation voor het eerst op. Deze zal je controller meteen herkennen en vragen dat je voor de eerste keer de knoppen juist instelt. Hou er rekening mee dat er wordt uitgegaan dat een SNES-controller wordt gebruikt. Dit is dus anders dan bvb een PlayStation-controller!

RETROps3-005

Eenmaal deze klus achter de rug is kun je de systemen kiezen waarvoor jij roms in de juiste mappen hebt geplaatst. De systemen waar geen roms voor aanwezig zijn zullen ook niet worden getoond in EmulationStation!

Emulationstation-SNES

En dan? Spelen maar!

sonic-snes

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *