VirtualBox installeren onder Linux

virtualbox-installeren-023

VirtualBox is een must wie graag besturingssystemen uitprobeert. Het laat je toe om een ander besturingssysteem te testen in je huidige besturingsysteem. Stel dat je nu Ubuntu Linux gebruikt, maar toch eens Windows 8 of Linux Mint wil uitproberen. Dan kan VirtualBox voor jou een ‘virtuele pc’ aanmaken. Dus een andere computer IN je huidige besturingssysteem. Wie de stap heeft genomen om een mini pc te kopen, wil vast en zeker ook eens verschillende besturingsystemen uittesten. En dat kan perfect dankzij VirtualBox. Behalve VirtualBox kun je vaak ook gebruik maken van een bootable usb-stick. Maar de mogelijkheden van een virtuele pc zijn veel groter. Je kunt je eigen taal instellen, je eigen toetsenbordindeling kiezen, programma’s installeren,…

In deze tutorial gaan we ervan uit dat je momenteel Linux gebruikt. We moeten onderstaande stappen doorlopen om ons einddoel te bereiken :

  1. Een ISO-bestand van het besturingssysteem dat we willen testen
  2. Installeren van VirtualBox
  3. VirtualBox correct instellen
  4. Ons nieuw besturingssysteem installeren
  5. Testen en eventueel aanpassen

#1 Een ISO-bestand verkrijgen van het besturingssyteem

Als je Windows wil testen en je hebt een DVD gekocht, dan zul je deze eerst moeten omzetten naar een ISO-bestand. In dit artikel kun je lezen hoe je dit doet. Als je Windows liever eerst wil proberen voor je het daadwerkelijk koopt, dan kun je een trial versie downloaden. Hoe je dat doet staat beschreven in het artikel Windows installeren op een Zotac ID90. Als je een Linuxdistributie wil proberen dan kun je naar de site van de distributie gaan en daar een ISO downloaden. Populaire versies zijn Ubuntu, Xubuntu, Elementary OS, Linux Mint,…

#2 Installeren van VirtualBox

In deze tutorial gaan we ervan uit dat je reeds een Linux-versie op je mini-pc hebt geïnstalleerd. Wellicht is VirtualBox dan nog niet standaard geïnstalleerd. Ga dan naar je softwarecenter en tik in “virtualbox”. Je krijgt dan meteen de keuze om VirtualBox te installeren. Dus gewoon op de knop “Installeren” drukken, even wachten, en VirtualBox staat op je mini-pc. Het kan zijn dat je je paswoord moet ingeven voor het installeren.

virtualbox-inxtalleren-001

#3 VirtualBox correct instellen

Na de installatie kunnen we meteen VirtualBox opstarten. We worden verwelkomd door een scherm dat ons duidelijk maakt dat we een nieuwe virtuele PC kunnen opstarten door op de knop “Nieuw” te drukken bovenaan links.

virtualbox-inxtalleren-002

Stel dat we Linux Mint willen virtualiseren. We hebben in de vorige stap reeds een ISO-bestand op onze mini-pc gezet. Dus we kunnen nu de nodige gegevens invullen in het scherm. In dit geval geven we dus de naam Linux Mint en vullen we de correcte gegevens in. Daarna kunnen we klikken op “Volgende”.

virtualbox-inxtalleren-003

Het volgende scherm zal ons vragen hoeveel werkgeheugen we willen toekennen aan onze virtuele PC. De voorgestelde geheugengrootte is meestal te weinig. als je vlot wil werken kun je beter een stuk meer nemen. Zolang je de schuiver niet verplaatst naar het rode gedeelte zit je oké.

virtualbox-installeren-004

Een pc is natuurlijk niks zonder harde schijf. Dus ook in Virtualbox zullen we dit nodig hebben. Daarvoor moeten we een nieuwe virtuele harde schijf aanmaken. Hierdoor zal een gedeelte van onze bestaande harde schijf van onze mini-pc worden gebruikt als de harde schijf van onze virtuele Linux Mint.

virtualbox-installeren-005

De volgende vraag die we voorgeschoteld krijgen is welk bestandstype we verkiezen. We kunnen gerust het bestandstype van VirtualBox zelf gebruiken.

virtualbox-installeren-006

De volgende vraag is als we een dynamische grootte van deze harde schijf willen.  Of toch liever een vaste grootte. Eigenlijk is ‘dynamisch’ steeds de beste keuze. Je weet immers niet op voorhand wat we van plan zijn met onze virtueel besturingssysteem en als het systeem je ligt, dan zul je wellicht steeds meer zaken installeren om eens uit te testen. Ook het omgekeerde is waar : stel dat je 20GB toewijst en je doet eigenlijk weinig met je virtuele pc, dan ben je wel 20GB kwijt van je harde schijf.

virtualbox-installeren-007

Het volgende scherm kan misschien iets verwarrend overkomen. Virtualbox vraagt hoeveel we ruimte we willen toekennen aan de dynamische harde schijf. De grootte die je hier aangeeft is namelijk de maximale grootte die onze virtuele schijf mag reserveren op onze fysieke harde schijf in onze mini-pc. Als je veel software wil gaan installeren (en testen) hou je hier beter rekening mee en kies je best een beetje ruim.

virtualbox-installeren-008

We komen nu weer terecht in ons opstartscherm van VirtualBox. Daar kiezen we nu voor “Instellingen”.

virtualbox-installeren-009

Er opent een nieuw scherm waarin we aan de linkerkant enkele zaken kunnen instellen. We kiezen voor “Systeem” en het tabblad “Processor”. Als je mini-pc over meerdere CPU-cores beschikt kun je hier aangeven hoeveel daarvan je wil toewijzen aan je virtuele machine. Als je een mini-pc hebt met een quad-core processor kun je bvb 2 cores toewijzen aan je virtuele PC. Klik gewoon op “OK” als je je keuze hebt gemaakt.

virtualbox-installeren-010

Je komt nu opnieuw terecht in het beginscherm. Druk daarom opnieuw op de knop “Instellingen” om onze virtuele pc verder in te stellen. In de linkerkolom kiezen we dit keer voor “Beeldscherm”. Daar kiezen we de hoeveelheid videogeheugen die onze virtuele pc mag gebruiken van onze mini-pc. Als je alles een beetje vlot wil laten verlopen mag je hier gerust ruim kiezen. Zo zal alles vloeiend zichtbaar zijn als we onze virtuele pc willen testen.

virtualbox-installeren-011

De meeste instellingen in de linkerkolom van VirtualBox kun je laten zoals ze zijn. Behalve misschien “USB”. Daar kun je instellen als onze virtuele pc ook gebruik kan maken van de usb-poorten van onze mini-pc.

virtualbox-installeren-012

#4 Ons nieuw besturingssysteem installeren

De volgende stap is het installeren van ons nieuw besturingssysteem. In ons geval dus Linux Mint. In het startscherm van VirtualBox kiezen we opnieuw voor “Instellingen”. In de linkerkolom kiezen we nu voor “Opslag”. Klik nu op “Leeg” onder het kopje Controller : IDE.

virtualbox-installeren-013

Aan de rechterkant kiezen we nu het ISO-bestand dat we willen gebruiken. In ons geval dus de ISO van Linux Mint. Daarvoor moet je klikken op het symbooltje van het cd’tje. Daarna kun je het ISO-bestand selecteren dat we in stap #1 op onze computer hebben gezet. Bevestig met “OK”.

We komen opnieuw in het startscherm  terecht van VirtualBox terecht. We kiezen nu voor de knop “Start” om de installatie te beginnen.

virtualbox-installeren-014

Vrijwel meteen start onze Linux Mint. We hebben hier te maken met een soort van Live distributie. Dit is dus hetzelfde als we het ISO-bestand op een DVD zouden hebben gebrand of een live-usb-stick hebben gebruikt. Dit is nogal beperkt. We gaan dus over naar het echt installeren van Linux Mint als virtuele PC. Daarvoor kiezen we het icoontje “Install Linx Mint” op het bureaublad van de virtuele pc.

virtualbox-installeren-015

De eerste vraag die we voorgeschoteld krijgen is welke taal we willen. In ons geval kiezen we voor “Nederlands”. Daarna drukken we op de knop “Verder”.

virtualbox-installeren-016

Linux Mint zal nu controleren als we wel zijn verbonden met het internet en als we voldoende schijfruimte hebben. In ons geval is dit oké want we hebben dit reeds aangegeven in de instellingen van Virtualbox. We drukken dus nogmaals op de knop “Verder”.

virtualbox-installeren-017

Linux Mint vertelt ons vervolgens dat er nog geen besturingssysteem is gevonden. Uiteraard klopt dit. We kiezen dus de optie dat we een volledig nieuwe installatie willen en drukken op “Verder”. Vervolgens krijgen we de vraag welke toetsenbordindeling we gebruiken. Nederlanders zullen qwerty gebruiken, terwijl Belgen azerty gebruiken.

virtualbox-installeren-018

De volgende stap is een belangrijke! Vooral windows-gebruikers zijn het niet meteen gewoon om een paswoord te moeten gebruiken tijdens het gebruik van hun computer. Het wachtwoord dat je bij deze Linux-installatie kiest moet je dus goed onthouden (of opschrijven). De optie om automatisch aan te melden kun je ook gerust aanvinken.

virtualbox-installeren-019

En dan is het zover! Linux start de installatie. Nu moet je dus enkele minuten wachten voor het installeren van ons besturingssysteem. Ondertussen zie je enkele mogelijkheden van Linux Mint voorbij schuiven.

virtualbox-installeren-020

Om de installatie 100% af te ronden moet je je virtuele pc nog even herstarten :

virtualbox-installeren-021

#5 Testen en eventueel aanpassen

Nu heb je op je gewone mini-pc ook een virtuele pc met Linux Mint staan. Nu kun je naar hartelust verschillende virtuele pc’s aanmaken en testen wat je het meeste bevalt. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook een virtuele Windows pc maken. Voor die paar klusjes waarvoor je écht niet zonder Windows kunt.

virtualbox-installeren-022

 

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *