Wat is een HTPC (Home Theater PC) ?

xbmc

Een HTPC is een computer die muziek, film, radio, streaming, foto’s,… samenbrengt op één plaats. Deze computer kun je dan aansluiten op een computermonitor of op je flatscreen tv. Omdat het eigenlijk deel uitmaakt van de woonkamer wordt er ook vaak aandacht geschonken aan het uitzicht van de HTPC. Het is namelijk nogal overdreven om een gewone desktop pc naast de tv te plaatsen. Ofwel wordt de Home Theater PC verpakt in een mini-pc die vaak een zwarte kleur heeft om zo minder op te vallen naast een tv. Ofwel wordt de mini-pc aan de achterkant van de tv bevestigd. Op deze manier is de HTPC zelfs niet zichtbaar.

MINI-PC-HTPC-VESA

Wat kost zoiets?

Wat een HTPC helemaal leuk maakt is het feit dat het een project is dat je (met een beperkt budget)  helemaal zelf kunt aanvatten. De kosten voor een HTPC kunnen flink worden gedrukt door de aankoop van een barebone mini-pc. Aangezien een HTPC niet veel rekenkracht vraagt kun je daarom kiezen uit de lichtere (en goedkopere) modellen van mini-pc’s. Ook qua werkgeheugen en harde schijf kun je goedkoop uit de voeten. Een HTPC heeft met 4GB of zelf 2GB ruim voldoende werkgeheugen. Met de harde schijf kun je verschillende kanten op. Ofwel kies je een heel grote harde schijf waarop al je media worden bewaard. Ofwel kies je net voor een heel kleine (goedkope) harde schijf die enkel je besturingssysteem bevat. Je media plaats je dan op een externe schijf (die je eventueel beschikbaar maakt via je netwerk).

Media center

Behalve hardware is er uiteraard ook software nodig. Wie aan Mac (Mini) in huis heeft zal wellicht zijn heil zoeken bij Plex Media Server en Plex Home Theater. Wie Windows heeft kan terecht bij Windows Media Center. Maar wie het plan heeft opgevat om z’n project van nul te beginnen, kan met een barebone mini-pc een gratis besturingssysteem gebruiken. OpenELEC, XBMCbuntu, MuthTV,… Het zijn allemaal OpenSource mogelijkheden om zelf je HTPC met mediacenter-software te bouwen. Leuk en zeer leerrijk!

MythTV

Typisch een HTPC

Wie wil beginnen aan een htpc bouwen, die is meestal op zoek naar een computer waar toch enkele specifieke eisen zijn. Aangezien een HTPC vaak lang moet draaien zijn de verbruikskosten dan ook een aspect om rekening mee te houden. Het stroomverbruik is voor de moderne mini-pc’s dan ook tot een absoluut minimum herleid.

Een HTPC wordt gebruikt wanneer men een filmpje wil bekijken of naar muziek luisteren. Storend gezoem van ventilatoren wil men dan ook vermijden. Als je wil kun je zelfs een mini-pc kopen die zo zuinig is dat er zelfs geen ventilatoren nodig zijn. Volledig muisstil dus. De Intel NUC DE3815TYKHE is daar een voorbeeld van. Ook de Gigabyte BRIX GB-BXBT-2807.

Gigabyte-BRIX-GB-BXBT-2807

Een HTPC is vaak het middelpunt van de huiskamer. De HTPC staat meestal niet op een bureau op de hobbykamer. Om die reden is het niet handig om een HTPC te bedienen zoals we gewoon zijn bij een gewone computer : met muis en keyboard. Vaak gaan we op zoek naar een heel compact toetsenbord met ingebouwd touchpad. Een andere oplossing is om onze media pc te bedienen met een afstandsbediening. Dus een RC (remote control) ontvanger is handig als je vanuit je luie zetel je media pc wil bedienen.

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *