Wat is ‘Windows 8.1 met Bing’?

Wie interesse heeft in een mini-pc begint vaak met het afschuimen van een paar online winkels. De kans is groot dat je daar reeds de term ‘Windows 8.1 met Bing’ bent tegengekomen. Velen vragen zich af wat het verschil is met een ‘gewone’ Windows. De meesten voelen een addertje onder het gras. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Om met de deur in huis te vallen : voor de gebruiker is er geen nadeel aan Windows 8.1 met Bing. Het verschil is voor de fabrikanten echter wel (ietsje) groter. Bij toestellen die voldoen aan bepaalde voorwaarden kunnen ze Windows 8.1 met Bing installeren zonder dat ze licentiekosten aan Microsoft moeten betalen.

Kostenbesparend

Als een fabrikant een toestel wil leveren met Windows 8.1 daarop geïnstalleerd, moeten ze daarvoor betalen aan Microsoft. Bij de goedkoopste toestellen op de markt werd het aandeel van deze kost echter nogal groot t.o.v. de kost van de hardware.

In de tijd van Windows 7 is Microsoft ook al eens op een gelijkaardige manier naar voren getreden. Zij kwamen toen op de proppen met Windows 7 Starter. Deze Starter-editie is echter verdwenen met het verschijnen van Windows 8.

Op deze manier was er een kloof ontstaan om een goedkope licentie te installeren op de goedkope toestellen. Ofwel een Windows 8; ofwel een Windows 7. En niks daartussen.

Om die kloof te dichten kwam Microsoft dus met Windows 8.1 met Bing. Op die manier wil het meer gebruikers over de streep trekken om hun eigen zoekmachine te gebruiken in plaats van Google of een andere zoekmachine. De bedoeling is dus om ook mensen die goedkope apparaten kopen (zoals een mini-pc) over de streep te trekken. Want Microsoft weet ook wel dat het net die mensen zijn die op hun centen letten. En dat zij wellicht ook bereid zijn om eens een Linux-distributie uit te proberen. Bovendien zijn het juist deze mensen die wel eens zouden verleid kunnen worden een Android-apparaat of Chromebox (of Chromebook) aan te schaffen.

Wat is het?

Qua gebruik en qua functionaliteit is er geen verschil tussen tussen de gewone Windows 8.1 en Windows 8.1 met Bing. De leveranciers van deze toestellen kunnen echter de standaard zoekmachine in Internet Explorer niet wijzigen. Standaard is dus Bing gekozen als zoekmachine. En niet Google.

Kan ik het zelf wijzigen?

Ja! Dat kan. Als je internet Explorer wil gebruiken, maar dan met Google als zoeker, dan kun je dit zelf makkelijk aanpassen. De fabrikanten die je toestel hebben gemaakt kunnen dit niet. Hoe je dit doet kun je lezen bij Howtogeek.

Kan ik het ook kopen of downloaden?

Neen. Wie zelf een mini-pc wil bouwen en wil besparen op het besturingssysteem, zal nog steeds Linux als makkelijkste en goedkoopste oplossing moeten kiezen. Windows 8.1 met Bing is niet te downloaden. Je kunt het alleen kopen op bepaalde mini-pc’s zoals de MSI Windbox, de Asus Transformerbook T100 of de Acer Extensa.

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *