Welke harde schijf moet ik kiezen?

harde-schijf-voor-mini-pc

Een mini-pc wordt zelden geleverd met een harde schijf. De fabrikanten laten de keuze aan de gebruikers welke harde schijf zij willen gebruiken. En dat is ook een begrijpbare keuze, want niet iedereen heeft dezelfde behoeftes wat opslag betreft. Wie een mediacenter wil bouwen heeft een andere harde schijf nodig dan iemand die al zijn gegevens op een netwerkschijf bewaart. Welke schijf kies je nu best en welke soorten harde schijven bestaan er?

Soorten harde schijven

Een harde schijf bestaat in verschillende vormen en soorten. Het is belangrijk te weten welke schijf jouw mini-pc aankan. Dit kun je makkelijk terugvinden in de specificaties van je toestel. De harde schijven verschillen onderling op volgende punten :

Grootte

Ga in de specificaties na welke grootte je harde schijf mag zijn. Bijna altijd is dit een schijf van 2.5 inch ofwel van 3.5 inch. Schijven van 2.5 inch worden het vaakst gebruikt in laptops en ultrabooks. Terwijl schijven van 3.5 inch bijna uitsluitend terug te vinden zijn in desktops. Controleer dit dus grondig bij aankoop van een mini-pc. Als je de lijst met specificaties nagaat staat dit vaak aangeduid als bvb “SATA 2.5”. Dit komt omdat de aanlsuiting aan een harde schijf een SATA-aansluiting genoemd wordt.

HDD en SSD

Behalve de grootte, zijn er nog verschillen. Zo kan je kiezen voor een traditionele harde schijf, ofwel voor een SSD. Een traditionele harde schijf bestaat uit bewegende onderdelen wat haar kwetsbaar maakt voor mechanische defecten waardoor je al je gegevens kwijt kunt raken. Bovendien veroorzaken de bewegende delen ook een zekere warmte. Maar een traditionele harde schijf is wel stukken goedkoper dan een SSD.
Een SSD werkt in feite op dezelfde manier als een usb-stick : geen bewegende delen en alleen en paar chips op een plaatje. Bovendien is een SSD ook energiezuiniger dan een traditionele harde schijf. Maar de hoofdreden waarom vaak voor een SSD wordt gekozen is de snelheid. Het opstarten gaat merkelijk een stuk sneller wanneer je mini-pc een SSD heeft ingebouwd. Een SSD is duurder dan de traditionele harde schijven, maar je hoeft niet per se een heel grote capacitiet te kopen. Bekijk je eigen situatie eens, misschien heb je wel voldoende aan 120GB. In dit geval valt de prijs van een SSD nog reuze mee.
Zowel een HDD als een SSD hebben een SATA aansluiting en hebben dezelfde afmetingen. Bij een mini-pc is dit bijna altijd een 2.5 inch-model.

mSATA

Een buitenbeentje is een SSD met een mSATA aansluiting. Deze soort SSD heeft geen omhulsel en is eigenlijk een naakt printplaatje dat in je mini-pc moet worden gemonteerd. De montage hiervan valt echter heel goed mee. Dus hierdoor moet je zeker niet laten afschrikken. Je hoeft enkel twee schroefjes vast te maken.

Welke harde schijf is voor mij het best?

De beste harde schijf hangt een beetje af van de situatie. Als je een mini-pc hebt die enkel en alleen dient als mediacenter waarbij al je films, muziek, series,… extern worden bewaard (thuisnetwerk of externe harde schijf), dan heb je dus enkel een kleine harde schijf nodig die enkel je besturingssysteem bevat. Een SSD van 30GB kan in zo’n geval dus al volstaan.
Wie z’n mini-pc gebruikt als een volwaardige PC en veel data moet kunnen opslaan, gaat dan beter voor een traditionele harde schijf waar zoveel mogelijk opslagcapaciteit is.
Voor de meesten zal de gulden middenweg echter het beste zijn : een SSD van 240GB. Betaalbaar, razendsnel, energiezuinig en stil.

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *