Welke monitor is geschikt voor een mini-pc?

HP-ENVY-27-inch-IPS-Monitor-with-Beats-Audio-1

Wie een mini-pc wil kopen, gaat vaak op zoek naar de beste deals, wikt en weegt honderd keren,… Maar vaak wordt bij de aankoop van een nieuwe monitor niet lang stilgestaan. Jammer, want de ene monitor is de andere niet. Er zijn weldegelijk veel verschillen en veel┬á specificaties waarmee rekening gehouden moet worden. We gaan hier enkele aspecten opsommen die je zeker zou moeten overwegen wanneer je een nieuwe monitor wil kopen (of een bestaande monitor wil gebruiken).

Grootte

De schermgrootte is vaak het eerste punt om een schifting te maken in het aanbod. Velen kopen een scherm onder het motto “zoveel mogelijk scherm voor zo weinig mogelijk geld”. Nochtans is het beter een schermgrootte te kiezen die je echt ligt. Een 27 inch monitor is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen vinden het gewoon te groot en niet handig. Tenslotte staat het scherm amper een halve meter van onze ogen verwijderd. Een grote monitor staat trouwens niet altijd synoniem met een grote schermresolutie. Een heel groot scherm met een normale resolutie toont dus grote letters (kan handig zijn voor wie iets slechtere ogen heeft).

Aansluitingen

Je monitor moet je ook via een kabel verbinden aan je mini-pc. Let dus goed op welke aanlsuitingen er aanwezig zijn op je mini-pc en check als je monitor dezelfde aansluiting heeft. Sommige mini-pc’s hebben bijvoorbeeld enkel DisplayPort, terwijl niet elke monitor deze aansluiting heeft. Een koppelstuk kan dan redding brengen. Maar wie op voorhand de aansluitingen goed heeft gecontroleerd kan zich dus de kost van een tussenstuk uitsparen.

Geluid

Uiteraard wil je ook geluid uit je mini-pc. Dat kan op verschillende manieren. Sommige monitoren hebben reeds ingebouwde speakers ge├»ntegreerd. Dan kan een HDMI-kabel zowel het beeld als het geluid naar je scherm sturen. Wil/kun je geen HDMI-kabel gebruiken, maar heeft je monitor toch speakers? Dan zul je een kabeltje moeten gebruiken van de geluids-uitgang op je mini-pc naar de geluidsingang van je scherm. Vaak heeft dit kabeltje groene pluggen op het einde. Hou er rekening mee dat dit dezelfde ingang is als voor een koptelefoon en deze bevindt zich bij veel mini-pc’s aan de voorzijde.

Als je monitor geen speakers heeft, dan zul je dus een setje externe luidsprekers moeten aanspreken. Vaak ben je dan ook nog een usb-poort kwijt om het setje te voorzien van stroom. En als je mini-pc geen geluidsuitgang heeft dan zul je je toevlucht moeten zoeken bij een usb geluidskaart zoals de Creative Sound blaster Play!

kabel-voor-geluid

VESA

Aan de achterzijde van een monitor is soms een VESA-plaat voorzien. Hierop kan iets worden gemonteerd die voldoet aan deze VESA-standaard. Dat kan een universele voet zijn die in hoogte verstelbaar is. Maar het kan ook je mini-pc zijn. De meeste mini-pc komen immers met zo’n VESA-plaatje waardoor ze passen op de achterkant van je monitor. Dus ls het de bedoeling is om je mini-pc aan je monitor te bevestigen, zorg er dan voor dat je scherm een VESA-voorziening heeft.

VESA-zotac

Mat schermoppervlak

De meeste schermen zijn mat. Hierdoor heb je veel minder last van weerspiegelingen van (dag)licht. Daar tegenover staat dat een glanzend schermoppervlak een mooier beeld geeft met meer contrast. De kleuren zijn bij een glanzend scherm dieper. Toch hebben de meesten een voorkeur voor een mat schermoppervlak.

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *