Welke RAM-modules moet ik kopen?

Memory-RAM-DDR3

RAM is het werkgeheugen van je mini-pc. In combinatie met de processor bepaalt het de kracht van je computer. Hoe krachtiger je computer, hoe vlugger de opdrachten kunnen worden verwerkt. Een mini-pc is een zgn. barebone en heeft dus geen RAM-geheugen aan boord. De fabricanten laten de keuze aan de gebruiker om te bepalen hoeveel RAM hij/zij nodig heeft. Met onderstaande stappen kies je zeker en vast voor de juiste module.

Welke grootte van RAM module?

Werkgeheugen bestaat in verschillende groottes. De grootte wordt uitgedrukt in het aantal ‘pins’ dat de module onderaan heeft. Een RAM-module heeft 204 ofwel 240 pins. De module met 240 pins is groter en wordt vooral gebruikt in servers en in desktopcomputers. Deze modules worden aangeduid met de term DIMM. De modules met 204 pins zijn een stuk kleiner en dienen meestal voor een laptop, ultrabook of mini-pc. Deze modules worden aangeduid met de term SO-DIMM. Twijfel je? Check dan toch even de specificaties van je mini-pc. Die kunnen je zeker meer vertellen.

DDR3 ?

De bovenstaande modules zijn van het formaat “DDR3”. Dit is de nieuwste generatie van RAM-modules. DDR2 is van enkele jaren terug en zul je niet meer kunnen gebruiken in een recente computer.

Opgelet! Sommige mini-PC’s vragen DDR3L modules. Die L die op het einde staat, betekent ‘low voltage’. Dit zijn geheugenmodules die werken met een voltage van 1.35V. De gewone DDR3 modules werken met 1.5V. Het is belangrijk dat je de juiste neemt, want dit is niet altijd evengoed aangeduid.

Snelheid

Een RAM-module werkt aan een bepaalde snelheid. Deze snelheid wordt uitgedrukt in Megahertz (MHz). Het moederbord van je mini-PC zal in de specificaties melding maken van de maximum snelheid die je computer aankan. De snelheid wordt trouwens ook wel eens ‘kloksnelheid’ genoemd. Wanneer je dus op zoek gaat naar de juiste modules let je op onderstaande, dan weet je welke snelheid je mini-pc aankan.

SODIMM-mhz

Aantal geheugenslots

Een RAM-module wordt gemonteerd in een slot. Sommige mini-pc’s hebben 1 slot, anderen dan weer 2. Het is steeds aan te raden dat je het geheugen neemt dat je geldbuidel toelaat. Koop je een mini-pc om een mediacenter te bouwen, dan heb je vaak al genoeg aan 1 module van 2GB. Bouw je een mini-pc die een volwaardige dekstop moet vervangen, inclusief gaming, dan is het best om voor het maximum te gaan. Werkgeheugen is trouwens een relatief goedkope manier om de prestaties van je mini-pc op te krikken. Ook met het oog op de toekomst kun je je werkgeheugen kiezen. Bvb nu 1 module van 4GB in slot 1 en later nog een module kopen van 4GB voor slot 2. Bovenstaande afbeelding toont ook het maximum aan werkgeheugen die in je mini-pc kan worden gemonteerd.

zotac-so-dimm

Merken werkgeheugen

Er zijn een paar merken van geheugen dat je kunt kopen. Onze ervaring leert ons dat er niet echt ‘slechte’ merken bestaan. Een goede keuze is in ieder geval de ValueRam-reeks van het merk Kingston. Kwaliteit verzekerd! Maar ook Corsair en Crucial bieden modules aan die een leven lang meegaan.

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *