Werkgeheugen en harde schijf installeren

Het leuke deel van de aankoop van een mini-pc is het zelf installeren van de geheugenmodules en de harde schijf. Maar het is ook net dat doe-het-zelf-gedeelte dat veel potentiële kopers afschrikt. Jammer, want er is echt niks moeilijk aan. Ook al heb je nog nooit eerder een geheugenmodule of een harde schijf geïnstalleerd : het is makkelijk, leuk en leerrijk. Het moeilijkste is nog de juiste onderdelen te kiezen.

Geheugenmodules installeren

Voor je je mini-pc gaat kopen, moet je eerst eens een kijkje nemen naar de specificaties van je aankoop. Die vertellen je welke modules je best koopt. De hoeveelheid geheugen bepaal je zelf. Maar je neemt best zoveel mogelijk onder het motto “baat het niet, dan schaadt het niet”. Als voorbeeld gaan we bij Zotac eens een kijkje nemen.

welk-geheugen

Hier zien we verschillende zaken waarmee we rekening moeten houden :

  • Grootte : de modules moeten van het type SO-DIMM zijn met 204 pin
  • Frequentie : geheugenmodules ‘draaien’ op een bepaalde frequentie, in dit geval op 1600 MHz (of 1.6 GHz).
  • Geheugentype  : de modules moeten DDR3 zijn. Opgelet! Er bestaan ook DDR3L modules. Dit zijn modules die werken met een lager voltage (1.35V) dan gewone modules (1.5V)
  • Aantal slots : Sommige mini-pc’s hebben 1 slot, anderen hebben er dan weer 2. Het is niet omdat er twee slots zijn, dat die ook beiden moeten worden voorzien van een geheugenmodule. Je kunt bvb ook 1 module kopen en het andere slot leeg laten.
  • Capaciteit : er bestaat werkgeheugen van 1GB, 2GB, 4GB, 8GB,… maar je mini-pc heeft wel een maximum. In bovenstaand voorbeeld kunnen we dus maximaal 2x8GB plaatsen.

De installatie is echt een fluitje van een cent. Hiervoor moet je eerst de schroeven verwijderen en de afdekplaat verwijderen. Meestal is het de bodem die je los moet maken. Dan heb je meteen toegang tot het hart van je mini-pc. Vaak moet je eerst de houder voor de harde schijf verwijderen om toegang te krijgen tot de geheugenslots. Eenmaal dat is gebeurd kun je de module inpluggen door die in een hoek van 45° in het slot te duwen. Je kunt de module maar op 1 manier in het slot schuiven dankzij een inkeping die je vertelt als je de module met de juiste zijde naar boven houdt.

Opgelet als je maar 1 module installeert terwijl er twee slots zijn. Dan moet je je module in het onderste slot inpluggen.

memoryslot-inschuiven

Harde schijf installeren

Een harde schijf installeren is zo mogelijk nog makkelijker dan de geheugenmodules. Het enige wat je bij de specificaties even moet checken is de grootte van de schijf. Er bestaan namelijk 2.5 inch schijven en er bestaan 3.5 inch schijven. Het kan ook zijn dat je mini-pc geen plaats biedt voor een 2.5- of 3.5-schijf, maar wel een mSATA schijfje. Dan is de werkwijze eigenlijk hetzelfde als bij een geheugenmodule.

2535hdd-difference

De houder die je eerder wellicht moest verwijderen om aan de geheugenslots te kunnen, heb je nu nodig. Klik (of schroef) de harde schijf vast in de houder. Vervolgens maak je die vast in het slot, vergelijkbaar als bij de geheugenmodule. Dus ook in een hoek van 45°.

hdd-in-houder

 

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *