Windows installeren op Zotac ID90 (laaaange versie)

Klaar voor een laaaaange tutorial? Ik ga in dit project uitleggen hoe ik op een Zotac ID90 Windows 7 heb geïnstalleerd. Ik zal proberen geen enkele stap over te slaan en alles voor de absolute beginner zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Veel van de stappen zijn reeds te vinden bij de tutorials. Ik start met een computer waarop Linux is geïnstalleerd en zal van daaruit verder werken. Veel zaken zijn misschien vanzelfsprekend, maar ik vond het gepast om ook eens een A tot Z stappenplan te schrijven. Klaar? Want dit duurt wel eventjes 😉

Goed, eerst en vooral : even de situatie schetsen :

 1. Aankopen van een Zotac
 2. Installeren van Ram en harde schijf
 3. Downloaden van een Windows 7 iso-bestand
 4. USB-stick formatteren
 5. Iso-bestand op de usb-stick plaatsen
 6. Downloaden van de nodige drivers
 7. Zotac klaar maken om te booten vanaf usb-stick
 8. Windows installeren
 9. Drivers installeren
 10. Updates installeren
 11. Nederlandse taal(instellingen) installeren
 12. Testen van de installatie

#1 Aankopen van een Zotac

Wie een mini pc wil kopen, koopt uiteraard wat het best past bij zijn bedoelingen. Een mini-pc die moet dienen als mediacenter hoeft niet een heel zware processor te hebben. Wil je echter je mini-pc als een volwaardige vervanger voor een desktop-pc, dan zul je al iets meer kracht en werkgeheugen nodig hebben. In dit project ga ik uit van een Zotac ID90, maar veel mini-ps’s zullen dezelfde werkwijze hebben. Dus deze tutorial zal (hopelijk) voor velen interessant kunnen zijn.

Oké, we beginnen dus met een Zotac Zbox ID90. Het eerste wat we doen is kijken op de site van Zotac naar de specificaties. Daar kunnen we de info vinden die we nodig hebben voor onze volgende stap. We moeten weten welke harde schijf past in onze mini-pc en we moeten weten welk werkgeheugen past in onze Zotac. Op de site vinden we volgende gegevens :

geheugen

Bovenstaande laat ons zien welk geheugen we moeten aan schaffen voor onze Zbox. Ons RAM-geheugen moet dus voldoen aan volgende normen:

 • DDR3 : we moeten er zeker van zijn dat ons geheugen van het type DDR3 is. Er is ook DDR3L, maar blijkbaar lust deze Zbox liever het gewone DDR3.
 • Memory Speed : een geheugenmodule werkt steeds aan een bepaalde snelheid. In dit geval moeten we ervoor zorgen dat de snelheid aan 1600 Mhz werkt
 • Slots : een mini-pc heeft een beperkt aantal slots (geheugenbanken). Let goed op wat je nieuwe mini-pc aankan.
 • Capaciteit : een computer heeft een maximum van wat deze aankan aan geheugen. In ons geval is 2x8GB blijkbaar het maximum. Maar dat is ruim voldoende.

De volgende stap is het aanschaffen van een harde schijf. Wie véél informatie wil opslaan is het best af met een traditionele schijf van 2.5 inch. Wie voor snelheid wil gaan kiest best een betaalbare SSD schijf.

ssd-in-zotac

 #2 Installeren van RAM en harde schijf

Eenmaal we de Zbox, het werkgeheugen en de harde schijf hebben, dan kunnen we aan de slag. We verwijderen de 2 schroeven en kunnen de onderkant losmaken.

open-id90-zbox-zotac

Na het verwijderen van de onderkant moeten we de schroef losmaken die later onze harde schijf zal omhullen. De ene schroef kun je gewoon zonder materiaal losschroeven. Onder de houder voor de SSD/HD zitten de slots waar we ons RAM-geheugen kunnen installeren.

zotac-ram-installeren

Het werkgeheugen kun je installeren door het gewoon vast te klikken in de houder. Daarvoor moet je wel letten op de inkeping. Die vertelt je hoe je de module moet houden. Het vastklikken doe je door de module in een hoek van 45° in het slot te schuiven en dan naar beneden te drukken. Als er twee slots zijn en je hebt maar 1 module, dan moet je die vastklikken in het onderste slot.

ram-in-hoek-45

Vervolgens kunnen we de SSD of 2.5 inch harde schijf monteren in de houder. De houder kun je dan vastmaken in het slot. Dit doe je ook best in een hoek van 45°.

hdd-in-houder#3 Windows 7 ISO-bestand

De volgende stap is het creëren van een iso-bestand van Windows 7. Dat kan op twee manieren : je gaat op zoek naar de evaluatie-versie van Windows 7; ofwel maak je een iso-bestand van een dvd die je liggen hebt.

Om aan evaluatie-versie te geraken moet je wel twee zaken in orde maken : je moet een Hotmail/Outlook.com-adres hebben en je moet je ook nog eens registreren. Het registreren kun je doen bij het downloaden, dus een Hotmail-adres is voorlopig genoeg. Om te beginnen gaan we eerst naar de downloadpagina van Microsoft. Daar kun je kiezen voor de Windows-versie die jij wil uitproberen. Als je de versie hebt gekozen die jij wil, zul je wel even je Hotmail-account moeten doorgeven en je ook registreren. Maar deze stappen zijn heel eenvoudig.

MS-windows-downloaden

Na het inloggen en registreren krijg je van Microsoft een link waar je een iso-bestand kunt downloaden. Maak je geen zorgen als dit een half uurtje duurt, het is immers een groot bestand.

Als je de dvd hebt van Windows kun je hier lezen hoe je daarvan een iso-bestand aanmaakt (onder Windows). Linux gebruikers kunnen Brasero (Ubuntu), XfBurn (XFCE) of K3B (KDE) gebruiken om een ISO aan te maken.

#4 USB-stick formatteren

Vervolgens hebben we een USB-stick nodig die geformatteerd is. Om Windows 7 te installeren is het aangeraden om deze te formatteren als NTFS (en niet FAT). Als NTFS en FAT toverwoorden voor je zijn, dan kun je op deze pagina meer lezen over het hoe en wat.

Het formatteren van aan usb-stick kwam al eerder aan bod en hier lees je er alles over. Zorg er dus voor dat je USB-stick is geformatteerd is NTFS!

USB-formatteren
#5 iso-bestand op de usb-stick plaatsen.

Een iso-bestand op een stick plaatsen lijkt een heel eenvoudige klus. Dat is het echter niet altijd. In ons geval gaan we een usb-stick maken met een iso erop van Windows 7. Als broncomputer gaan we een oude laptop gebruiken met Xubuntu Linux erop. Zoals we al konden lezen in een bootable usb-stick maken, is dit een beetje een vervelende situatie. Maar geen nood, versie 494 van UNetbootin deed het vlekkeloos.

#6 Downloaden van de nodige drivers

We zullen behalve ons iso-bestand ook nog enkele drivers nodig hebben. Daarvoor kunnen we de meegeleverde driver-cd gebruiken. Maar we kunnen ook de nodige drivers halen van de Zotac website. Als we in de downloadsectie kijken van ons model dan vinden we enkele drivers terug voor onze Windows 7-installatie. Zorg dat je alle drivers op je computer hebt die je nodig zult hebben  De bestanden komen als zip-bestanden. We moeten ze dus eerst uitpakken.

zotac-drivers-vinden
Eenmaal je alle nodige (uitgepakte) drivers op je computer hebt staan, kun je deze kopiëren naar de usb-stick waar je ook je iso-bestand hebt op geïnstalleerd. Misschien maak je best een apart mapje ‘Drivers’.

wifi-installeren-zotac

#7 Zotac klaar maken om te booten vanaf usb-stick

 

#8 Installeren van Windows

De volgende stap is het installeren van Windows zelf. Daarvoor moeten we onze usb-stick inpluggen in één van de achterste usb-poorten. De andere usb-poorten werken immers nog niet. Bij de installatie zal Windows vragen welke taal je wil installeren. We kunnen hier Engels of Frans kiezen (in het geval van een Enterpirse trial), maar later kunnen we daar Nederlands aan toevoegen.

Windows-installatie-001

De volgende stap is een druk op de knop “Install Now”, gevolgd door het accepteren van de gebruikersvoorwaarden.

Nu zal Windows je vragen welk soort installatie je wil : een bestaande Windows upgraden of een nieuwe ‘custom’ installatie. We kiezen hier voor de tweede optie.

Windows-installatie-002

De volgende stap is heel belangrijk. We moeten Windows immers vertellen op welke partitie deze moet komen. Als je harde schijf al eerder werd gebruikt, dan kunnen de bestaande partities worden verwijderd en kun je gewoon nieuwe aanmaken.

Windows-installatie-003

Er zullen altijd minstens twee partities zijn. Eén daarvan is nodig  voor de systeembestanden van Windows. Wanneer de partities oké zijn, kun we drukken op “Next”.

Windows toont ons nu een scherm met de vooruitgang van de installatie.

Windows-installatie-004

Wanneer de installatie voltooid is, zal onze mini-pc vragen om te herstarten. Zorg er dan wel voor dat je je usb-stick hebt verwijderd.

#09 Drivers installeren

Nu is je Windows-installatie eigenlijk klaar, maar we moeten nog drivers installeren voor de usb-poorten, het wireless te activeren, bluetooth,… In je mapje “drivers” op je usb-stick moet je dus de nodige drivers aanklikken.

Een dubbelklik op de bestanden volstaat om de installatie te doorlopen. Wanneer je alle nodige drivers hebt geïnstalleerd kun je meteen ook (wireless) verbinding maken met je (draadloos) netwerk.

wireless-installeren

# 10 Updates installeren.

Nu je verbinding met internet werkt, begin je misschien meteen aan het installeren van alle belangrijke updates. Aangezien dit een verse installatie is, zullen dit er heel wat zijn. Wees dus geduldig, want dit kan flink wat tijd in beslag nemen.

Je kunt de updates starten door te klikken op de melding die je onderaan rechts te zien krijgt. Je kunt ook bij de updates geraken via Start >> Configuratiescherm >> Windows Updates.

windows-updates-alweer

Je zult de procedure enkele keren moeten herhalen vooraleer je alle banlangrijke updates op je mini-pc hebt staan.

windows-updates-002#11 Nederlandse taal(instellingen) installeren

Als je een evaluatieversie van Windows 7 Enterprise hebt geïnstalleerd, dan kun je de taal wijzigen naar het Nederlands. Dit is echter niet standaard voorzien en daarvoor moeten we ook via de Windows Updates werken. Ga dus via Start >> Control Panel >> Windows Updates en klik op “Check for updates”. Eenmaal dat proces is voltooid, kun je klikken op de optionele updates die beschikbaar zijn.

windows-taal-wijzigen

 

In de lijst van optionele updates ga je op zoek naar het Nederlandse taalpakket en je selecteert deze zodat het pakket kan worden gedownload.

windows-taal-wijzigen-002

Je ziet nu ons taalpakket klaarstaan om te worden geïnstalleerd :

windows-taal-wijzigen-003

Het downloaden van een taalpakket kan behoorlijk lang duren. Windows is zo vriendelijk om ons daarvan te verwittigen :

windows-taal-wijzigen-004

Als alles goed verlopen is, kan je gaan naar Start >> Control Panel >> Region and Language. Daar kun je op het tabblad “Keyboards & Languages” de taal wijzigen naar het Nederlands.

windows-taal-wijzigen-005

Onze mini-pc zal nu de melding tonen dat we moeten afloggen en opnieuw inloggen. Doen dus en je Nederlands zal nu zichtbaar zijn.

#12 Testen van de installatie

Ziezo! We zijn aan het einde gekomen. Nu is het een kwestie van persoonlijk inrichten van je installatie. Vergeet zeker niet om een antiviruspakket te installeren. Want wat je ook wil doen, een goede bescherming tegen virussen en malwere kun je echt niet overslaan. Ook zullen wellicht enekel ‘klassiekers’ moeten worden geïnstalleerd zoals Acrobat Reader. Vergeet dan trouwens niet om de Google Toolbar niet op te nemen in je download. Dit zal je een hoop ellende besparen, geloof me.

acrobat-reader-installeren

Reageer :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *